o   Θέση: Επίκουρος Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων                                                  

o   Τηλ.: 22540 83115

o   Φαξ: 22540 83009

o   Ηλεκτρ. αλληλογραφία (e-mail): stagiaouris(at)aegean.gr

o   Ιστοσελίδες:

http://www.fns.aegean.gr/index.php/26-general/prosopiko-kat/44-giaouris  

https://www.researchgate.net/profile/Efstathios_Giaouris

http://gr.linkedin.com/in/stagiaouris



 

 

 

Απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων» (2003) από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διδακτορικού Διπλώματος Γεωπονικών Επιστημών, στο επιστημονικό πεδίο της Mικροβιολογίας Tροφίμων, από το ίδιο Πανεπιστήμιο (2008). Σημαντικό μέρος των διδακτορικών του σπουδών (2004-08) πραγματοποιήθηκε στα Τμήματα: (α) Βακτηριακής Βιοχημείας, και (β) Βιοπροσκόλλησης και Υγιεινής των Υλικών, του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (INRA-AgroParisTech) της Γαλλίας (Jouy-en-Josas, Παρίσι), όπου και εργάστηκε ερευνητικά για 20 μήνες με υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με 12μηνη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), με ερευνητικό αντικείμενο τη μελέτη των μικροβιακών αλληλεπιδράσεων που απαντώνται μέσα σε βιο-υμένια (biofilms) που σχηματίζονται από τροφιμογενή βακτήρια και την επίδραση αυτών στην ανθεκτικότητα στην απολύμανση αυτών των κοινοτήτων. Διορίστηκε Λέκτορας Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2010 και από το 2014 προάχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.  Έχει συμμετάσχει ως έμμισθος επιστημονικός συνεργάτης σε 8 Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με θέματα μικροβιολογίας και ασφάλειας τροφίμων. Είναι συγγραφέας 22 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (τα οποία έχουν λάβει πάνω από 400 αναφορές, h index 12, www.scopus.com), 4 κεφαλαίων σε αγγλόφωνους συλλογικούς τόμους, ενώ έχει επίσης ανακοινώσει το ερευνητικό του έργο πάνω από 60 φορές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια (μέσω 20 ομιλιών και 45 αναρτημένων εργασιών). Έχει επιβλέψει πάνω από 20 Πτυχιακές Μελέτες πάνω σε θέματα μικροβιολογίας και ασφάλειας τροφίμων. Είναι προσκεκλημένο μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board member) 4 διεθνών επιστημονικών περιοδικών, επισκέπτης αναπληρωτής εκδότης (guest associate editor) στο “Frontiers in Microbial Physiology and Metabolism”, προσκεκλημένος κριτής (reviewer) σε 45 διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικών με τη μικροβιολογία και γενικότερα την επιστήμη των τροφίμων, κριτής ερευνητικών προτάσεων σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Μικροβιολογίας (ASM), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food For Life” και ενταγμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σαν εκπαιδευτής του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

  • Πτυχίο Γεωπόνου (BSc), Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997 - 2002)
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Ειδικότητα «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων», Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002 - 2
  • Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) Γεωπονικών Επιστημών, στο επιστημονικό πεδίο της μικροβιολογίας τροφίμων. Θέμα Διατριβής: «Μελέτη των παραγόντων που επιδρούν στο σχηματισμό των βιο-υμενίων από μικροοργανισμούς των τροφίμων» (http://hdl.handle.net/10442/hedi/16162), Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004 - 2008)
  • Μεταδιδακτορική Έρευνα (Post Doc) στο επιστημονικό πεδίο της μικροβιολογίας τροφίμων, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στα πλαίσια του Υπο-τομέα 001.030: «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων», Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  (2009 - 2010)

 

 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

 

  • Διαδικασία προσκόλλησης μικροοργανισμών σε διάφορες (βιοτικές, αβιοτικές) επιφάνειες και σχηματισμός βιο-υμενίων
  • Φυσιολογία μικροβιακών κυττάρων υπό συνθήκες καταπόνησης (microbial stress response)
  • Μικροβιακές αλληλεπιδράσεις (microbial interactions) και κυτταρική επικοινωνία  (cell-to-cell communication)
  • Παρεμπόδιση (έλεγχος) της ανεπιθύμητης μικροβιακής αύξησης μέσω σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών
  • Μελέτη και αξιοποίηση της ενδογενούς ευεργετικής μικροχλωρίδας διαφόρων ζυμώμενων τροφίμων
  • Ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων μεθόδων ανίχνευσης, ταυτοποίησης, ποσοτικοποίησης και χαρακτηρισμού μικροοργανισμών των τροφίμων

 

 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

  • Giaouris E., Briandet R., Meyrand M., Courtin P. and Chapot-Chartier M.P. 2008. Variations in the D-alanylation degree of teichoic acids in Lactococcus lactis alter resistance to cationic antimicrobials but have no effect on bacterial surface hydrophobicity and charge. Applied and Environmental Microbiology, 74(15), 4764-4767 RA
  •  Giaouris E., Chapot-Chartier M.P. and Briandet R. 2009. Surface physicochemical analysis of natural Lactococcus lactis strains reveals the existence of hydrophobic and low charged strains with altered adhesive properties. International Journal of Food Microbiology, 131(1), 2-9 RA
  • Pimenidou S., Belessi C., Giaouris E., Gounadaki A., Nychas G.-J. and Skandamis P. 2009. Listeria monocytogenes attachment to and detachment from stainless steel surfaces in a simulated dairy processing environment. Applied and Environmental Microbiology, 75(22), 7182-7188 RA
  • Giaouris E. 2009. Attachment of Listeria monocytogenes to stainless steel surfaces under food processing-related stresses and subsequent exposure of sessile cells to disinfection. Abildgaard Symposium on the Response of Bacterial Pathogens to Biocides, 28-29.10.2009, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark OP
  • Chorianopoulos N., Giaouris E., Kourkoutas Y. and Nychas G.-J.E. 2010. Inhibition of the early stage of Salmonella enterica serovar Enteritidis biofilm development on stainless steel by cell-free supernatant of a Hafnia alvei culture. Applied and Environmental Microbiology, 76(6), 2018-2022 RA
  • Chorianopoulos N., Giaouris E., Grigoraki I., Skandamis P. and Nychas G.-J. 2010. Effect of acid tolerance response (ATR) on attachment of Listeria monocytogenes Scott A to stainless steel under extended exposure to acid or/and salt stress and resistance of sessile cells to subsequent strong acid challenge. International Journal of Food Microbiology, 145, 400-406 RA
  • Giaouris E., Chorianopoulos N., Skandamis P. and Nychas G.-J. 2012. Attachment and biofilm formation by Salmonella in food processing environments. Chapter 8, pp. 157-180. In: Mahmoud, B.S.M. (Ed.), Salmonella: A Dangerous Foodborne Pathogen. Intech Open Access Publisher, Croatia BC
  • Giaouris E., Samoilis G., Chorianopoulos N., Ercolini D. and Nychas G.-J. 2013. Differential protein expression patterns between planktonic and biofilm cells of Salmonella enterica serovar Enteritidis PT4 on stainless steel surface. International Journal of Food Microbiology, 162, 105-113 RA
  • Giaouris E., Heir E., Desvaux M., Hébraud M., Møretrø T., Langsrud S., Doulgeraki A., Nychas G.-J., Kačániová M., Czaczyk K., Ölmez H. and Simões, Μ. 2015. Intra- and inter-species interactions within biofilms of some important foodborne bacterial pathogens. Frontiers in Microbial Physiology and Metabolism, Volume 6, Article number 841, doi: 10.3389/fmicb.2015.00841 R
  • Giaouris E. and Nesse L.L. 2015. Attachment of Salmonella spp. to food contact and product surfaces and biofilm formation on them as a stress adaptation and survival strategies. Chapter 6, pp. 111-136. In: Hackett C.B. (Ed.), “Salmonella: Prevalence, Risk Factors and Treatment Options”. Nova Science Publishers, Inc., New York, USA BC
  • Giaouris E. 2015. Disinfection of foodborne biofilms by using standard food industrial sanitizers and some alternative ways of control. ΒacFoodNet Workshop on Hygienic Design – Preventive Strategies For controlling Bacterial Attachment and Biofilm Formation in Food Processing Plants, 22-23.09.2015, Polytech Lille, Villeneuve d’Ascq, France OP
  • Karampoula F., Giaouris E., Deschamps J., Doulgeraki A., Nychas G.-J. and Dubois-Brissonnet F. 2016. Hydrosol of Thymbra capitata is a highly efficient biocide against Salmonella enterica serovar Typhimurium biofilms. Applied and Environmental Microbiology, 82(17), 5309 –5319 RA

 

RA: Research Article; R: Review Article; BC: Book Chapter; OP: Oral Presentation

 

Παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ για Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα

 

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ