o    Θέση: Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας Τροφίμων
o    Τηλ: (0030) 22540-83114
o    Φαξ: (0030) 22540-83009
o    Email: dmakris(at)aegean.gr
o    Website: -
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) Food Chemistry (2001). Department of Agricultural Sciences, Imperial College – University of London, U.K.
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) Œnology & Viticulture (1997). Institut Universitaire de la Vigne et du Vin, Université de Bourgogne, FRANCE
  • Πτυχίο (B.Sc.) Οινολογία & Τεχνολογία Ποτών (1995), Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τ.Ε.Ι. Αθήνας / Département Biologie Expérimental, E.N.I.T.A.B., FRANCE
 
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • Ανάκτηση φυσικών βιοενεργών ουσιών (π.χ. αντιοξειδωτικά, χρωστικές) από απόβλητα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και χρήση τεχνολογικών μέσων εφαρμογής σε τρόφιμα, ως λειτουργικά πρόσθετα.
  • Εφαρμογή φυσικο-χημικών τεχνικών (προσρόφηση) για την ανάκτηση βιοενεργών ουσιών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων και τη χρήση τους ως λειτουργικά συστατικά.
  • Μελέτες της αναλυτικής πολυφαινολικής σύστασης (προφίλ) τροφίμων και διατροφικών παρασκευασμάτων φυτικής προέλευσης με χρήση τεχνολογιών αιχμής (π.χ. LC – MS) για την ανίχνευση «δακτυλικών αποτυπωμάτων» και τη χρήση τους στο χαρακτηρισμό της διατροφικής αξίας και της αυθεντικότητας.
  • Χειρισμός και ρύθμιση της βιοσύνθεσης δευτερογενών μεταβολιτών και καταγραφή του προφίλ τους σε φυτικούς ιστούς χρησιμοποιώντας επιτηδευμένες μετασυλλεκτικές μεθόδους (τροποποιημένες ατμόσφαιρες, ακτινοβόληση), για τη βελτίωση της διατροφικής αξίας.
  • Μελέτη χημικών αντιδράσεων που άπτονται της ποιότητας των τροφίμων (π.χ. αμαύρωση) και συναφών φαινομένων (συνέργεια / ανταγωνισμός αντιοξειδωτικής δράσης) χρησιμοποιώντας εξομοιώσεις σε συστήματα-μοντέλα και στατιστικές τεχνικές (παραγοντικό σχεδιασμό και μεθοδολογία απόκρισης επιφάνειας).
  • Χρήση οξειδωτικών ενζύμων (περοξειδάση, πολυφαινολοξειδάση) που προέρχονται από φυτικά απόβλητα για την στοχευμένη, «πράσινη» σύνθεση νέων πολυφαινολών με βάση φυσικά πρόδρομα.
 
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
  • Karvela E., Makris D.P., Kalogeropoulos N., Karathanos V.T., 2011. The effect of pH on the efficiency of vinification by-product extracts to inhibit lipid peroxidation in a lecithin liposome model matrix. Journal of Food Quality, 34, 299-305.
  • Galuska S., Makris D. P., Kefalas P., 2010. Browning development in wine-like liquid model matrices: dependence on phenolic, Fe(III) and SO2 concentrations. Journal of Food Process Engineering, 33, 934-945.
  • Barakat N., Makris D. P., Kefalas P., Psillakis E., 2010. Investigation on the removal of olive mill waste water phenolics with the use of a crude peroxidase extract from onion solid by-products. Environmental Chemistry Letters, 8, 271-275.
  • Moussouni S., Detsi A., Majdalani M., Makris D.P., Kefalas P., 2010. Crude peroxidase from onion solid waste as a tool for organic synthesis. Part I: Cyclisation of 2´,3,4,4´,6´-pentahydroxy-chalcone to aureusidin. Tetrahedron Letters, 51, 4076-4078.
  • Kalogeropoulos N., Yannakopoulou K., Gioxari A., Chiou A., Makris D.P., 2010. Polyphenol characterization and encapsulation in β-cyclodextrin of a flavonoid-rich Hypericum perforatum (St. John’s wort) extract. LWT, 43, 882 - 889.
  • Karvela E., Makris D.P., Kalogeropoulos N., Karathanos V.T., 2009. Deployment of response surface methodology to optimise recovery of grape (Vitis vinifera) stem polyphenols. Talanta, 79, 1311-1321.

 

Παρακαλώ Πατήστε ΕΔΩ Για Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ