Θέση:  Συμβασιούχος Λέκτορας (ΠΔ 407/80)

Επίκουρος Καθηγητής υπό διορισμό (εξελέγη 20/9/2017)

Αντικείμενο: Διατροφή Ανθρώπου

Τηλ: (0030) 22540-83123

Φαξ: (0030) 22540-83109

Email: akoutel@aegean.gr

Links: 

http://www.researchgate.net/profile/Dr_Antonios_Koutelidakis/

https://www.linkedin.com/in/antonios-e-koutelidakis-5bb66b3a/

 

O Αντώνιος Κουτελιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειo Κρήτης στις 12/12/ 1981. Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση τη Διατροφή του Ανθρώπου (2005-2007). Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στη βιοδραστικότητα διαφόρων τροφίμων και κυρίως αφεψημάτων τσαγιού. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 22 διεθνή περιοδικά, 7 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, 5 πανεπιστημιακές σημειώσεις) και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (16 προφορικές και 20 αναρτημένες ανακοινώσεις), ενώ από το 2007 έως σήμερα συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Από τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζήτη το επιστημονικό του βιβλίο με τίτλο «Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο ρόλος τους στην προαγωγή της υγείας». Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί στο 2ο διεθνή διαγωνισμό νέων επιστημόνων που διοργανώθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ενώ για τη διδακτορική του διατριβή έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των λειτουργικών τροφίμων και την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου. Το 2010-2011 επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία ως ειδικός Επιστήμονας στα τμήματα Τροφίμων και Ερευνών-Μελετών του Χημείου Στρατού. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013 διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης διδάσκοντας μαθήματα Τροφίμων και Διατροφής, ενώ ήταν εκπαιδευτής της ειδικότητας Διαιτητικής του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Από το 2013 έως σήμερα είναι Λέκτορας επί συμβάσει ΠΔ 407/80 στη Διατροφή Ανθρώπου στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διδάσκοντας τα μαθήματα «Διατροφή και Μεταβολισμός», «Εισαγωγή στη Διατροφή», «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής», «Λειτουργικά Τρόφιμα», «Διατροφική Αγωγή», «Ιστορία και Ανθρωπολογία της Διατροφής». Το Σεπτέμβριο του 2017 εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου, στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα. Το 2014 διατέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής της Μονάδας Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων και την επίδραση τους σε βιοδείκτες ασθενειών. Είναι κριτής διαφόρων επιστημονικών περιοδικών (Molecules, Nutrients, Beverages Journal, Food and Function, EC Nutrition κ.α.), συμμετέχει σε διάφορα projects σχετικά με τη διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα, και είναι επιβλέπων ερευνητικών πτυχιακών μελετών. 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Μεταδιδακτορική έρευνα (2014-15). Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Nonastru: EGCG nanoemulsions into food structures» στην ενότητα «Μελέτη της βιοδιαθεσιμότητας και της βιοδραστικότητας νανογαλακτωμάτων γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης».
  • Διδακτορικό δίπλωμα στη Διατροφή του Ανθρώπου (2010). Μονάδα Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα διατριβής: «Μελέτη της επίδρασης του λίπους και του σιδήρου στη βιοδιαθεσιμότητα και τη βιοδραστικότητα των αντιοξειδωτικών συστατικών διαφόρων εκχυλισμάτων τσαγιού».
  • Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή Ανθρώπου με κατεύθυνση Διατροφή Ανθρώπου (2007). Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακή μελέτη: «Μελέτη της αντιοξειδωτικής δραστικότητας διαφόρων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο πλάσμα και τους ιστούς πειραματικών ποντικιών».
  • Πτυχίο του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (2000-2005). Πτυχιακή Εργασία: «Προσδιορισμός φαινολικών συστατικών και μελέτη της αντιοξειδωτικής δραστικότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας».

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Βιοδιαθεσιμότητα και βιοδραστικότητα των βιοενεργών συστατικών των τροφίμων (φυτοχημικές ουσίες, πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, ασκορβικό οξύ, λυκοπένιο κ.α.). 
  • Μεταβολισμός των βιοενεργών συστατικών των τροφίμων και επίδραση αυτών στην παθοφυσιολογία διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος κ.α.).
  • Eπίδραση της διατροφής στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες.
  • Σχεδιασμός καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και διερεύνηση της επίδρασης τους στη υγεία.
  • Μελέτη «υπερτροφίμων», αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
  • Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων και συσχέτιση με δείκτες ασθενειών, δείκτες συμπεριφοράς και ανθρωπομετρικούς δείκτες.
  • Μελέτη της συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων και της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής εκ του ελληνικού πληθυσμού και συσχέτιση με ανθρωπομετρικούς δείκτες και  δείκτες ασθενειών (γαστρεντερικές παθήσεις, δείκτες άγχους και κατάθλιψης κ.α.).

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  1. Koutelidakis A. (2018). View Point-Editorial: Diet, medication use and drug intake during pregnancy: data from the Swiss Health Surveys 2007 and 2012. Swiss Med Wkly;148:w14592.
  2. Koutelidakis, A.E., Argyri, A.E., Sevastou Z., Lambrinaki, D., Panagopoulou, E., Paximada, E., Sali, A., Papalazarou, V., Malouchos, A., Evageliou, V., Kostourou, V., Mantala, I., Kapsokefalou*, M. (2017) Bioactivity of EGCG nanoemulsions evaluated in mice mode. Journal of Medicinal Food.
  3. Koutelidakis, A.E., Alexatou, O., Kousaiti, S., Gretsi E., Sampani, A., Giaginis* C. (2017) Higher adherence to Mediterranean diet prior to pregnancy is associated with decreased risk for deviation from the recommended gestational weight gain. International Journal of Food Science and Nutrition.
  4. Dimou C., Koutelidakis A, Nasopoulou C, Karantonis Charalampos*. (2017). Current trends and emerging technologies in biopigment production processes: Industrial food and health applications. International Journal of Horticulture, Agriculture and Food Science 1(2): 33-46.
  5. Dimou, C., Koutelidakis*, Α.Ε. (2016) From pomegranate processing by-products to innovative value added functional ingredients and bio-based products with several applications in food sector. BAOJ Biotechnology, 3(1):025.
  6. Tsiliou, S., Rigopoulos N., Koutelidakis* A. (2016) Dietary patterns, overweight and obesity rates in children aged 9-12 in primary schools of Greek island Lemnos. Progress in Health Sciences, 6(2).
  7. Koutelidakis, Α.Ε., Kizis, D., Argyri, K., Kyriakou, Α., Komaitis, Μ., Kapsokephalou*, Μ. (2014) Iron and fat in the diet may affect bioactivity of green tea in mice. Journal of Medicinal Food, 17(11):1232-1238.
  8. Koutelidakis, Α.Ε., Rallidis, L., Koniari, K., Panagiotakos, D., Komaitis, M., Zampelas, A., Anastasiou-Nana, M., Kapsokefalou*, M. (2013) Effect of green tea on postprandial antioxidant capacity, serum lipids, C Reactive Protein and glucose levels in patients with coronary artery disease. European Journal of Nutrition, 53(2):479-486.
  9. Sialvera, T.E., Koutelidakis, A.E., Richter, D.J., Yfanti, G., Kapsokephalou, M., Micha, R., Goumas, G., Diamandopoulos, E., Zampelas*, A. (2012) Phytosterol supplementation does not affect plasma antioxidant capacity in patients with metabolic syndrome. International Journal of Food Science and Nutrition, 64 (1):21-27.
  10. Sialvera, T.E., Pounis, G.D., Koutelidakis, A.E., Richter, D.J., Yfanti, G., Kapsokephalou, M., Goumas, G., Chiotinis, N., Diamandopoulos, E., Zampelas*, A. (2012) Phytosterols supplementation decreases plasma small and dense LDL levels in metabolic syndrome patients on a westernized type diet. Nutrition, metabolism and cardiovascular disease, 22 (10):843-848.
  11. Koutelidakis, A.E., Serafini, M., Komaitis, M., Kapsokefalou*, M. (2010) Oxidative activity of some iron compounds on colon tissue homogenates from mice after administration of green tea, white tea and Pelargonium purpureum. Food Chemistry, 120(3):895-901.
  12. Koutelidakis, A.E., Argiri, K., Serafini, M., Proestos, C., Komaitis, M., Pecorrari, M., Kapsokefalou*, M. (2009) Green tea, white tea and Pelargonium purpureum increase the antioxidant capacity of plasma and some organs of mice. Nutrition Research, 25:453-458. Recent Conference Presentation: Dimou C, Drigios I, Drigiou V, Rigopoulos N, Koutelidakis A. Correlation of specific functional foods consumption with anthropometric characteristics and body composition on a sample of 18-65 years old aged adults from Greece. 22nd International Conference of Functional Food Center. 22-23 September 2017, Harvard Medical School, U.S.A. Boston.


Παρακαλώ Πατήστε ΕΔΩ για πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

 

 

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ