Θέση:  Διδάσκων βάσει ΠΔ 407/80 (βαθμίδα Λέκτορα)

Αντικείμενο: Διατροφή Ανθρώπου

Τηλ: (0030) 22540-83123

Φαξ: (0030) 22540-83109

Email: akoutel@aegean.gr

Links: 

http://www.researchgate.net/profile/Dr_Antonios_Koutelidakis/

 

O Αντώνιος Κουτελιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειo Κρήτης το 1981. Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση τη Διατροφή του Ανθρώπου (2005-2007). Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή Ανθρώπου. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στη βιοδραστικότητα διαφόρων τροφίμων και κυρίως αφεψημάτων τσαγιού. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 15 διεθνή περιοδικά, 4 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, 5 πανεπιστημιακές σημειώσεις) και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (15 προφορικές και 14 αναρτημένες ανακοινώσεις), ενώ από το 2007 έως σήμερα συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Από τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζήτη το επιστημονικό του βιβλίο με τίτλο «Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο ρόλος τους στην προαγωγή της υγείας». Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί στο 2ο διεθνή διαγωνισμό νέων επιστημόνων που διοργανώθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ενώ για τη διδακτορική του διατριβή έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των λειτουργικών τροφίμων και την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου. Το 2010-2011 επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία ως ειδικός Επιστήμονας στα τμήματα Τροφίμων και Ερευνών-Μελετών του Χημείου Στρατού. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013 διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης διδάσκοντας μαθήματα Τροφίμων και Διατροφής, ενώ ήταν εκπαιδευτής της ειδικότητας Διαιτητικής του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Από το 2013 έως σήμερα είναι Λέκτορας επί συμβάσει ΠΔ 407/80 στη Διατροφή Ανθρώπου στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διδάσκοντας μαθήματα όπως «Διατροφή και Μεταβολισμός», «Εισαγωγή στη Διατροφή», «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής κ.α.». Το 2014 διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων και την επίδραση τους σε βιοδείκτες ασθενειών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Διδακτορικό δίπλωμα στη Διατροφή του Ανθρώπου, Μονάδα Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα διατριβής: «Μελέτη της επίδρασης του λίπους και του σιδήρου στη βιοδιαθεσιμότητα και τη βιοδραστικότητα των αντιοξειδωτικών συστατικών διαφόρων εκχυλισμάτων τσαγιού». 
  • Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή Ανθρώπου με κατεύθυνση Διατροφή Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακή μελέτη: «Μελέτη της αντιοξειδωτικής δραστικότητας διαφόρων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο πλάσμα και τους ιστούς πειραματικών ποντικιών».
  • Πτυχίο του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Πτυχιακή Εργασία: «Προσδιορισμός φαινολικών συστατικών και μελέτη της αντιοξειδωτικής δραστικότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας».

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Βιοδιαθεσιμότητα και βιοδραστικότητα βιοενεργών συστατικών τροφίμων (πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, ασκορβικό οξύ, λυκοπένιο κ.α.). Διερεύνηση μέσω μοντέλων πειραματικών ποντικιών, κλινικών μελετών, διαδικασία In vitro πέψης.
  • Επίδρασης βιοενεργών συστατικών στην παθοφυσιολογία εκφυλιστικών ασθενειών (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος). Επίδραση της διατροφής στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες.
  • Λειτουργικά τρόφιμα, «υπερτρόφιμα», αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σχεδιασμός καινοτόμων τροφίμων.
  • Διερεύνηση διατροφικών συνηθειών και συσχέτιση με δείκτες ασθενειών και ανθρωπομετρικούς δείκτες. Διεξαγωγή προγραμμάτων διατροφικής αγωγής σε σχολεία και υπηρεσίες με στόχο ην προαγωγή της δημόσιας υγείας.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τροφίμων και αντιοξειδωτική δράση εντός του οργανισμού.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Antonios E. Koutelidakis, Loukianos Rallidis, Katerina Koniari, Demosthenes Panagiotakos, Michael Komaitis, Antonis Zampelas, Maria Anastasiou-Nana, Maria Kapsokefalou. Effect of green tea on postprandial antioxidant capacity, serum lipids, C Reactive Protein and glucose levels in patients with coronary artery disease. European Journal of Nutrition 2013. In press. 
  • Antonios E. Koutelidakis, Dimosthenis Kizis, Argiri Konstantina, Alkistis Kyriakou, Michael Komaitis, Maria Kapsokephalou. Iron and fat in the diet may affect bioactivity of green tea in mice. Journal of Medicinal Food, 2014, 17 (11), 1232-8.
  • Kolomvotsou AI, Rallidis LS, Mountzouris KC, Lekakis J, Koutelidakis A, Efstathiou S, Nana-Anastasiou M, Zampelas A. Adherence to Mediterranean diet and close dietetic supervision increase total dietary antioxidant intake and plasma antioxidant capacity in subjects with abdominal obesity. Eur J Nutr. 2013, 52 (1), 37-48.
  • T.E. Sialvera, G.D. Pounis, A.E. Koutelidakis, D.J. Richter, G. Yfanti, M. Kapsokephalou, G. Goumas, N. Chiotinis, E. Diamandopoulos, A. Zampelas.  Phytosterols supplementation decreases plasma small and dense LDL levels in metabolic syndrome patients on a westernized type diet. Nutrition, metabolism and cardiovascular disease 2012, 22 (10), 843-848.
  • Dionysia Karabela, Antonios E. Koutelidakis, Charalambos Proestos, Michael Komaitis, Maria Kapsokefalou. Ingesting iron together with white tea (Camellia Sinensis) may decrease its antioxidant capacity and phenolic content in human plasma. Trace Elements & Electrolytes 2011, 29 (1), 16-21.
  • Antonios E. Koutelidakis, Mauro Serafini, Michael Komaitis and Maria Kapsokefalou. Oxidative activity of some iron compounds on colon tissue homogenates from mice after administration of green tea, white tea and Pelargonium purpureum. Food Chemistry 2010, 120(3), 895-901.
  • Antonios E. Koutelidakis, Konstantina Argiri, Mauro Serafini Charalambos Proestos, Michael Komaitis, Monica Pecorrari and Maria Kapsokefalou. Green tea, white tea and Pelargonium purpureum increase the antioxidant capacity of plasma and some organs of mice. Nutrition Research 2009, 25, 453-458.

Παρακαλώ Πατήστε ΕΔΩ για πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ