Syllabus_2016-17 - 8o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εξάμηνο:
Όγδοο (8ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Δημήτρης Μακρής (Λέκτορας), Ιωάννου Ζαχαρίας (Διδάσκων βάσει του ΠΔ407/80)
Διδάσκοντες:
Δημήτρης Μακρής, Ιωάννου Ζαχαρίας
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή γνώσεων σχετικά με τις πολιτικές και τις επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης και αξιοποίησης των αποβλήτων και υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποφυγή απόρριψης των υποπροϊόντων ή/και αποβλήτων που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία και κατανάλωση των τροφίμων, με σκοπό την μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ακολούθως, παρουσιάζονται στρατηγικές και μεθοδολογίες εκμετάλλευσης των υπολειμμάτων, με σκοπό την παραγωγή κυρίως προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
  1. Ορισμός και έννοια του αποβλήτου -Κατηγορίες αποβλήτων.
  2. Ποιοτικά χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων.
  3. Τεχνικές επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών αποβλήτων.
  4. Αέρια απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων.
  5. Στερεά απόβλητα σε βιομηχανίες τροφίμων.
  6. Συνοπτική υφιστάμενη κατάσταση-Εισαγωγή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  7. Μελέτες περιπτώσεων (Case studies).
  8. Διαχείριση και ελαχιστοποίηση αποβλήτων.
  9. Απόβλητα τροφίμων φυτικής προέλευσης. Αναβάθμιση και προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
  10. Ανάκτηση ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας από απόβλητα τροφίμων.
  11. Παραγωγή οργανικών οξέων.
  12. Υποπροϊόντα οινοβιομηχανίας.
  13. Υποπροϊόντα βιομηχανίας ελαιολάδου.
  14. Χρησιμοποίηση τυρόγαλου.
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
4
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Πρόοδος, τελικές γραπτές εξετάσεις  
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Όλες οι σημειώσεις είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας εκμάθηση MOODLE).
Βασικό Σύγγραμμα
-
Βιβλιογραφία:
  1. Waldron K. (2007) Waste minimization, management and co-product recovery in food processing: an introduction. In “Handbook of Waste Management and Co-product Recovery in Food Processing”, Waldron K. ed., CRC Press, pp. 4 – 20. 
  2. Laufenberg G., Kunz B., Nystroem M. (2003) Transformation of vegetable waste into value added products: (A) the upgrading concept; (B) practical implementations. Bioresource Technology, 87, 167-198. 
  3. Galanakis C. M. (2012) Recovery of high added-value components from food waste: conventional, emerging technologies and commercialized applications. Trends in Food Science & Technology 26, 68-87.  
  4. Jin B., Kelly M. (2009) Wine industry residues. In “Biotechnology for Agro-Industrial Residues Utilisation”, Nigam P.S., Pandey A. eds., Springer, pp. 293-311. 
  5. Pinelo M., Arnous A., Meyer A. S. (2006) Upgrading of grape skins: significance of plant cell-wall structural components and extraction techniques for phenol release. Trends in Food Science & Technology, 17, 579-590. 
  6. Yu J., Ahmedna M. (2013) Functional components of grape pomace: their composition, biological properties and potential applications. International Journal of Food Science & Technology, 48, 221 – 237. 
  7. Pesta G., Meyer-Pittroff R., Russ W. (2007) Utilization of whey. In “Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry”, Oreopoulou V. and Russ W. eds, Springer, pp. 193-207. 
  8. Erbay Z., Icier F. (2010) The importance and potential uses of olive leaves. Food Reviews International, 26, 319-334. 
  9. Federici F., Fava F., Kalogerakis N., Mantzavinos D. (2009) Valorisation of agro-industrial by-products, effluents and waste: concept, opportunities and the case of olive mill wastewaters. Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 84, 895-900. 
  10. Tsagaraki E., Lazarides H.N., Petrotos K.B. (2007) Olive mill wastewater treatment. In “Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry”, Oreopoulou V and Russ W. eds, Springer, 133-157.
Ιστότοποι:
 - 

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ