Syllabus_2016-17 - 8o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
Βιοδιεργασίες στην ανάπτυξη βιώσιμων καινοτόμων προϊόντων διατροφής
Εξάμηνο:
Ογδοο (8ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Δήμου Χαραλαμπία (Διδακτορικός Υπότροφος)
Διδάσκοντες:
Δήμου Χαραλαμπία
Προαπαιτούμενα Μαθήματα:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Ο στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να  εκπαιδεύσει τους διδασκόμενους στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με την εφαρμογή βιοδιεργασιών έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης. Στα πλαίσια του μαθήματος οι φοιτητές θα επεκτείνουν το γνωσιακό τους υπόβαθρο στο πεδίο της μηχανικής βιοδιεργασιών, δηλαδή στην εφαρμογή των μηχανικών αρχών που απαιτούνται για την κατανόηση, σχεδιασμό, λειτουργία και βελτιστοποίηση εργαστηριακών και βιομηχανικών διεργασίων με έμφαση την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων διατροφής αλλά και παραδοσιακών τροφίμων. Επίσης, θα εκπαιδευτούν στην παραγωγή διάφορων βιοδραστικών συστατικών και λειτουργικών τροφίμων μέσω καινοτόμων παραγωγικών διαδικασιών. Τέλος, οι φοιτητές θα αποκτήσουν εξοικείωση με τον σχεδιασμό βιοδιεργασιών και την εκπόνηση τεχνοοικονομικών μελετών που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
1)    Εισαγωγή. Μικροοργανισμοί και βιοδιεργασίες.
2)     Ένζυμα και βιοδιεργασίες.
3)    Διεργασίες και τεχνολογίες ζυμώσεων.
4)    Επιλογή, Λειτουργία και Κλιμάκωση μεγέθους βιοαντιδραστήρων. Τροποποιημένες μορφές αντιδραστήρων.
5)    Στρατηγικές ανάκτησης και καθαρισμού προϊόντων με διατροφικό ενδιαφέρον.
6)    Παραγωγή προϊόντων μέσω βιοδιεργασιών. Κατηγορίες- Χρήσεις - Εφαρμογές στην Επιστήμη της Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.
7)    Βιοενεργοί δευτερογενείς μεταβολίτες.
8)    Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα και βιοδραστικά συστατικά.
9)    Βιομηχανική παραγωγή προϊόντων μέσω βιοδιεργασιών (case studies). Πρότυπα βιοδιυλιστήρια.
10)    Αειφόρος ανάπτυξη. Εκτίμηση (αξιολόγηση) του κύκλου ζωής (LCA) διεργασιών που οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας - Case studies.
11)    Εισαγωγή στον σχεδιασμό βιομηχανικών διεργασιών και εκπόνησης προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών.
12)    Υπολογισμός συνολικού κόστους παραγωγής. Ανάλυση των παραγόντων που συνεισφέρουν στον υπολογισμό του συνολικού κόστους παραγωγής και μεθοδολογία που ακολουθείται για τον υπολογισμό. Ανάλυση περιθωρίου κέρδους.
13)    Πλήρη τεχνοοικονομική αξιολόγηση βιοδιεργασίας που οδηγεί στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων διατροφής - case study (προσομoιωτικό βιομηχανικό πακέτο σχεδιασμού βιοδιεργασιών).
14)    Οι φοιτητές θα επιλέξουν μία εργασία από μια λίστα εργασιών την οποία θα επιτελέσουν σε ομάδες των 3-4 ατόμων και θα παρουσιάσουν στο τέλος του μαθήματος
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια (ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
4
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Ο βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται από την επίδοση των διδασκoμένων στην γραπτή αξιολόγηση επί του συνόλου της διδαχθείσας ύλης συν την  εργασία που διεξάγεται στα πλαίσια του μαθήματος
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Παρουσιάσεις/Σημειώσεις διαλέξεων και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό (χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας https://eclass.aegean.gr/).
Βασικό Σύγγραμμα
 
Βιβλιογραφία:
 
Ιστότοποι:

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ