Syllabus_2016-17 - 3o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής (Θ και Ε)
Εξάμηνο:
Τρίτο (3ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης  (Διδάσκων βάση ΠΔ 407/80)
Διδάσκοντες:
Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση των βασικών αρχών της διατροφής του ανθρώπου, η εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια των θρεπτικών συστατικών, των απαιτήσεων σε αυτά και του τρόπου με τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να μεταφραστούν σε μοντέλα βέλτιστης διατροφής για την προαγωγή της υγείας, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Οι φοιτητές, στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης της διατροφής, κατανοούν τη σημασία της επίδρασης των θρεπτικών συστατικών στην κατεύθυνση της  πρόληψης χρόνιων ασθενειών και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, γνωστική ενότητα στην οποία θα εντρυφήσουν περισσότερο σε μαθήματα επόμενων εξαμήνων.  
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
Το αντικείμενο του μαθήματος είναι η εισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής, μέσα από τη βιοϊατρική προσέγγισή της. Επιμέρους αντικείμενα του μαθήματος αποτελούν τα ακόλουθα: Συστάσεις για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ενέργεια: Ενεργειακές απαιτήσεις σε φυσιολογικές καταστάσεις, βασικός μεταβολισμός και παράγοντες που τον επηρεάζουν, ενεργειακό κόστος της φυσικής δραστηριότητας, θερμική προσαύξηση της τροφής, ενέργεια των τροφίμων. Εισαγωγή στους ανθρωπομετρικούς δείκτες, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), Ιδανικό Βάρος. Μακροθρεπτικά συστατικά: Βιολογικός ρόλος πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων. Βασικές αρχές της πέψης, απορρόφησης, μεταβολισμού και χρησιμοποίησής τους από τον ανθρώπινο οργανισμό. Διαιτητικές πηγές, συστάσεις, έλλειψη. Συσχέτιση μακροθρεπτικών με ασθένειες. Επίδραση των φυτικών ινών στην υγεία. Γλυκαιμικός δείκτης, γλυκαιμικό φορτίο. Βιολογική και θρεπτική αξία πρωτεϊνών. Ισοζύγιο αζώτου. Επίδραση των λιπαρών της διατροφής στα λιπίδια του αίματος. Μικροθρεπτικά συστατικά: Ο ρόλος των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Διαιτητικές πηγές, συστάσεις, ελλείψεις, τοξικότητα. Λιποδιαλύτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Βιοδιαθεσιμότητα Σιδήρου και Ψευδαργύρου. Ασβέστιο και οστική πυκνότητα. Ιώδιο και διανοητική ανάπτυξη. Λοιπά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συνιστώμενες Προσλήψεις Αναφοράς (DRIs). Μοντέλα βέλτιστης διατροφής. Μεσογειακή Διατροφή. Φυτοφαγική Διατροφή. Ανορθόδοξες δίαιτες.
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
5
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Η αξιολόγηση του μαθήματος γίνεται μέσω τελικής εξέτασης και μέσω αξιολόγησης ομαδικής εργασίας . Στόχος της εργασίας είναι η επιλογή από σχετική λίστα θεμάτων και η ανάπτυξη ενός θέματος αιχμής που άπτεται της διατροφής και της υγείας  και η παρουσίασή της στα πλαίσια του μαθήματος . Η συμμετοχή της γραπτής εξέτασης στην τελική βαθμολογία είναι 70% και της αξιολόγησης της εργασίας 30%. Και οι δύο βαθμοί (γραπτή εξέταση και αξιολόγηση εργασίας) θα πρέπει να είναι προβιβάσιμοι (μεγαλύτεροι ή ίσοι του 5.0/10.0).
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Όλες οι σημειώσεις του διδάσκοντος  είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας εκμάθησης e-class). Οι σημειώσεις της θεωρίας είναι χωρισμένες κατά κεφάλαια, όπως ακριβώς και η ύλη του μαθήματος.
Βασικό Σύγγραμμα
Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου, Συγγραφέας: M.J. Gibney, H.H. Vorster, F.J. Kok, Εκδόσεις Παρισιάνου, Έτος έκδοσης: 2007, (ISBN: 960-394-467-Χ).

Διαιτητική του Ανθρώπου. Πλέσσας Σ. Εκδόσεις Πλέσσα 2010. (ISBN 978-960-89845-1-6).
Βιβλιογραφία:
  1. Διατροφή & Μεταβολισμός Τόμοι 1 & 2, Gropper, S., Smith, J., Groff, J., Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, 2007, (ISBN: 9789603995760 και 9789603995777).
  2. Basic Nutrition, L.A. Smolin, M.B. Grosvenor, Chelsea House Publications, 2004, (ISBN-10: 0791078507).
  3. Nutrition: Concepts and Controversies, F. Sizer, E. Whitney, Brooks Cole, 12th edition, 2010, (ISBN-10: 0538734949).
Ιστότοποι:
American Dietetic Association
Μη κυβερνητική οργάνωση των επιστημόνων της διατροφής στις ΗΠΑ, με μέλη από όλο τον κόσμο. Παρέχει γενική ενημέρωση σε θέματα διατροφής, πιστοποίηση των διαιτολόγων στις ΗΠΑ και εκδίδει, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς οργανισμούς, “Επίσημες Θέσεις” σε θέματα διατροφής.
 
United States Department of Agriculture - National Agricultural Library
Κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ, με αρμοδιότητες σε πολιτικές διατροφής. Είναι αρμόδια για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως οι διαιτητικές συστάσεις, θέματα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, όπως επίσης και ανάλυσης των τροφίμων.
 
4. http://www.fao.org/ 
Food and Agriculture Organization of the United Nations
Οργάνωση των Ηνωμένων εθνών με κύριο μέλημα την καταπολέμηση της πείνας ανά τον κόσμο. Παρέχει επιστημονικές θέσεις σε θέματα διατροφής και στατιστικές για την παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.
 
European Food Safety Authority
Παρέχει επίσημες θέσεις σε θέματα διατροφής, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και οι διαιτητικές συστάσεις.
 
World Health Organization
Αποτελεί πηγή ενημέρωσης και συστάσεων για διάφορα θέματα υγείας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων διατροφής. Παρέχει επίσης χρήσιμες στατιστικές για προβλήματα υγείας.
 

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ