Syllabus_2016-17 - 5o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
Μηχανική Τροφίμων - Φυσικές Διεργασίες
Εξάμηνο:
Πέμπτο (5ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Ιωάννου Ζαχαρίας (Διδάσκων βάση ΠΔ 407/80)
Διδάσκοντες:
Ιωάννου Ζαχαρίας
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Η απόκτηση γνώσεων σε θέματα σχετικά με τις διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων και τις κυριότερες τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των βιομηχανιών τροφίμων. Επίσης η εξοικείωση με τα θέματα αυτά μέσω φροντιστηριακών θεμάτων και η προσέγγιση των μεθόδων επεξεργασίας μέσω χρήσης Η/Υ.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
Εισαγωγικές έννοιες μαθηματικών και μηχανικής, θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων, ειδική θερμότητα, θερμοαγωγιμότητα, θερμική διαχυτότητα, μορφές θερμότητας, ιδιότητες ατμού, ισοζύγια μάζας και ενέργειας, ρεολογία, τύποι ρευστών, ιξώδες-τύποι ιξωδομέτρων, ροή ρευστών, τριβές, επιλογή κατάλληλου τύπου αντλίας, ανάδευση-ανάμειξη ρευστών, επιλογή αναδευτήρων, μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας, μεταφορά θερμότητας με αγωγή, συναγωγή και ακτινοβολία, διηλεκτρική – ωμική θέρμανση, παραδείγματα μεταφοράς υπό σταθερή και ασταθή κατάσταση, τύποι εναλλακτών θερμότητας, εξάτμιση, τύποι εξατμιστήρων, συντελεστές μεταφοράς θερμότητας σε εξατμιστήρες, ισοζύγια μάζας και ενέργειας μονοβάθμιων και πολυβάθμιων εξατμιστήρων, αφυδάτωση, ενεργότητα νερού, ισόθερμες καμπύλες ρόφησης νερού, ρυθμοί αφυδάτωσης, υγροσκοπικά και μη τρόφιμα, τύποι ξηραντήρων, μεταφορά μάζας, νόμος Fick, μοριακή διάχυση σε υγρά, στερεά.
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
2
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
1
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
4
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
0.15 . (Βαθμολογία Θέματος) + 0.15 (Μέσος Όρος Φροντιστηριακών Ασκήσεων)  +  0.7 (Βαθμός Τελικής Εξέτασης)
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Όλες οι σημειώσεις του διδάσκοντος είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας εκμάθησης Web-CT Vista στην ιστοσελίδα: http://vista.aegean.gr).
Βασικό Σύγγραμμα
Χ. Ν. Λαζαρίδης, Μηχανική Τροφίμων, 2η Έκδοση, Εκδόσεις Γιαχούδη, Θεσσαλονίκη, 2007.
Βιβλιογραφία:
  1. R. P. Singh, D. R. Heldman, Introduction to Food Engineering, Academic Press, 2003
  2. K. J. Valentas, E. Rotstein, R. P. Singh, Handbook of Food Engineering Practice, CRC Press, 1997
  3. P.G.Smith, Introduction to Food Process Engineering, Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2003
  4. W. L. McCabe, J. C. Smith, P. Harriot, Βασικές Φυσικές Διεργασίες Μηχανικής (Μετάφραση Σ. Πολυματίδου) 6η Έκδοση, Εκδόσεις Τζιόλα, 2001
Ιστότοποι:
(Πλατφόρμα, Blackboard Learning System – Vista Enterprise License http://vista.aegean.gr/webct/entryPageIns.dowebct)

 

 

 

Πρόσφατες Ανακοινωσεις

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ