Syllabus_2016-17 - 5o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
Τοξικολογία Τροφίμων
Εξάμηνο:
Πέμπτο (5ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Κωνσταντίνος Γιαγκίνης, Επίκουρος Καθηγητής (υπό διορισμό) Χαράλαμπος Καραντώνης, Επίκουρος Καθηγητής
Διδάσκοντες:
Κωνσταντίνος Γιαγκίνης
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Ο σκοπός του μαθήματος της Τοξικολογίας Τροφίμων είναι διττός. Το μάθημα αρχικά αποσκοπεί στην παρουσίαση του πολυσύνθετου και αυτόνομου επιστημονικού κλάδου της Τοξικολογίας. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές που διέπουν την επιστήμη της Τοξικολογίας και οι οποίες κατά κύριο λόγω αφορούν την έκθεση, την τοξικοκινητική και την τοξικοδυναμική των ξενοβιοτικών ουσιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης στους μηχανισμούς χημικής καρκινογένεσης, καθώς και στις μεθόδους αναλυτικού προσδιορισμού και εκτίμησης της τοξικότητας των ξενοβιοτικών ουσιών. Το μάθημα εστιάζει σε δεύτερη φάση σε επιμέρους κατηγορίες τοξικών ουσιών που απαντώνται στα τρόφιμα και οι οποίες αποτελούν είτε φυσικά ενδογενή υποστρώματα των τροφίμων είτε προϊόντα της δραστηριότητας του ανθρώπου. Η παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων περιλαμβάνει χαρακτηριστικά παραδείγματα τοξικών ουσιών των τροφίμων, μηχανισμούς εκδήλωσης της τοξικής τους δράσης και περιγραφή των επακόλουθων επιβλαβών επιδράσεων τους στην υγεία του ανθρώπου.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
- Βασικές Αρχές στην Επιστήμη της Τοξικολογίας
- Απορρόφηση, Κατανομή, Αποθήκευση και Απέκκριση Τοξικών Ουσιών
- Βιομετατροπή Τοξικών Ουσιών
- Χημική Καρκινογένεση
- Προσδιορισμός Τοξικών Ουσιών στα Τρόφιμα
- Ενδογενείς Τοξίνες Φυτικής Προέλευσης
- Φυτοτοξικά
- Τοξικές Ενώσεις που Παράγονται κατά την Επεξεργασία των Τροφίμων
- Βιομηχανικοί Ρυπαντές και Φυτοφάρμακα
-Μυκοτοξίνες
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
4
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Ο βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται από γραπτή τελική εξέταση επί του συνόλου της διδαχθείσας ύλης στις εξεταστικές περιόδους του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου. Στους φοιτητές προσφέρεται η δυνατότητα συγγραφής εργασιών. Ο βαθμός των φοιτητών στις εργασίες λαμβάνεται υπόψη στην τελική διαμόρφωση του βαθμού της γραπτής τελικής εξέτασης, εφόσον ο δεύτερος έχει κριθεί προβιβάσιμος.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις των διδασκόντων είναι διαθέσιμες στους φοιτητές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βασικό Σύγγραμμα
1) Σημειώσεις Διδασκόντων
Βιβλιογραφία:
  1. Shibamoto T, Bjeldanes LF (2009). Introduction to Food Toxicology. Taylor SL (Editor), Elsevier Inc., California, USA. ISBN: 978-0-12-374286-5.
  2. Omaye ST (2004). Food and Nutritional Toxicology. CRC Press. ISBN: 1-58716-071-4.
  3. Klaassen CD (2008). Casarett & Droull’s Toxicology the Basic Science of Poisons. McGraw-Hill Companies Inc. ISBN: 0-07-159351-9.
  4. Hodgson E (2004). A Textbook of Modern Toxicology. Wiley-Interscience, New Jersey, USA. ISBN: 0-471-26508-X.
  5. Timbrell TA (2009). Principles of Biochemical Toxicology. Informa Healtcare, USA. ISBN: 978-0-8493-7302-6.
Ιστότοποι:
  1. EUROTOX (European National Societies of Toxicology, http://www.eurotox.com.
  2. ToxPortal (a gateway to various toxicity sites)  http://www.toxportal.com
  3. Toxicology Education Foundation, http://www.toxedfoundation.org/
  4. EPA (Environmental Protection Agency), http://www.epa.gov./
  5. Food & Drug Administration http://www.fda.gov/
  6. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, WHO) http://www.who.int/en/

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ