Syllabus_2016-17 - 6o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
Εξάμηνο:
Εκτο (6ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Κωνσταντίνος Γιαγκίνης, Επίκουρος Καθηγητής (υπό διορισμό)
Διδάσκοντες:
Κωνσταντίνος Γιαγκίνης
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των βασικών αρχών που διέπουν την αιτιολογία, την παθογένεση και την παθοφυσιολογία νοσηρών καταστάσεων στον άνθρωπο. Οι φοιτητές καλούνται να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη της παθοφυσιολογίας νοσημάτων που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και που χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής αντιμετώπισης ή πρόληψης. Η εξοικείωση των φοιτητών με τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν σημαντικές νοσηρές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ενδοκρινικές διαταραχές και οι διαταραχές που σχετίζονται με την θρέψη είναι ιδιαιτέρα απαραίτητη για την κατανόηση του ρόλου της διατροφής και των τροφίμων ως μέσα προάσπισης και προαγωγής της δημόσιας υγείας.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
 • Παθοφυσιολογία του Καρκίνου: Επιδημιολογικά δεδομένα, κυτταρικός πολλαπλασιασμός και διαφοροποίηση, ογκογονίδια και ογκοκατασταλτικά γονίδια, απόπτωση, συστήματα επιδιόρθωσης DNA, καλοήθη και κακοήθη νεοπλάσματα, βαθμός διαφοροποίησης, σταδιοποίηση, παράγοντες κινδύνου, μεταλλαξεογόνοι και καρκινογόνοι παράγοντες, διατροφή και καρκίνος.
 • Παθοφυσιολογία Καρδιαγγειακών Παθήσεων: Αθηροσκλήρωση: η βάση των αγγειακών διαταραχών, στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης αθηροσκληρωτικών αλλοιώσεων: παθολογοανατομική, μοριακή και κυτταρική προσέγγιση, οξείδωση, φλεγμονή και θρόμβωση παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικών αλλοιώσεων, αγγειοεγκεφαλικές παθήσεις, στεφανιαία νόσος, ανευρύσματα, περιφερική αγγειοπάθεια.
 • Παθοφυσιολογία Διαταραχών της Θρέψης: βασικοί ορισμοί: δυσθρεψία-υπερθρεψία-υποθρεψία, φυσιολογία και παθοφυσιολογία του λιπώδους ιστού, ενδοκρινική λειτουργία λιπώδους ιστού, αιτιοπαθογένεια και παθοφυσιολογία παχυσαρκίας, η παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου άλλων νοσημάτων, παιδική παχυσαρκία, υποθρεψία λόγω παρουσίας νόσου, ρύθμιση διατροφικής συμπεριφοράς/έλεγχος κορεσμού και όρεξης, ορεξιογόνοι και ανορεξιογόνοι παράγοντες, ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμιά.
 • Παθοφυσιολογία Ενδοκρινικών Διαταραχών: Τύποι ενδοκρινικών διαταραχών, ο άξονας υποθάλαμος-υπόφυση-αδένας/στόχος, υποϋποφυσισμός, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, οστεοπόρωση και ανεπάρκεια οιστρογόνων, διαταραχές φλοιού επινεφριδίων: σύνδρομο Cushing, υπεραλδοστερονισμός, ανδρογεννητικό σύνδρομο, φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος, σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης κύησης, νευρογενής και νεφρογενής άποιος διαβήτης.
 • Συγγραφή και παρουσίαση εργασιών με θέματα που αφορούν στον ρόλο της διατροφής στην προαγωγή της δημόσιας υγείας και την πρόληψη έναντι παθοφυσιολογικών καταστάσεων, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
5
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Ο βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται από γραπτή τελική εξέταση επί του συνόλου της διδαχθείσας ύλης στις εξεταστικές περιόδους του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Η επιτυχής διεκπεραίωση εργασιών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό έως 40% επί του βαθμού της τελικής εξέτασης.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις των διδασκόντων είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας Open eClass).
Βασικό Σύγγραμμα
 1. Nair M, Peate I (2010). Παθοφυσιολογία. Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης ΠΧ. ISBN: 978-960-489-264-8.
 2. McPhee SJ, Μουτσόπουλος ΧΜ. Παθολογική Φυσιολογία (2000). Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας. ISBN: 978-960-372-035-5.
Βιβλιογραφία:
 1. Carol Mattson Porth (2011). Essentials of Pathophysiology.  Lippincott Williams & Wilkins. ISBN: 978-158-255-724-3.
 2. Buja LM, Krueger G (2008). Netter Άτλας Βασικών Ιατρικών Επιστημών VI: Παθολογική Ανατομική. Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης ΠΧ. ISBN: 9603997351.
 3. Κιτράκη Ε., Τρούγκος Κ (2006). Βιολογία του Καρκίνου. Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης ΠΧ. ISBN: 978-960-399-404-6.
 4. Robin Hesketh (2012). Introduction to Cancer Biology. Cambridge University Press. ISBN: 978-110-760-148-2.
Ιστότοποι:
 1. Human Anatomy and Physiology Society, 
 1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, WHO) 
 1. An Introduction to Human Anatomy & Physiology, SweetHaven Publishing Services, 
 1. US National Library of Medicine, National Institute of Health, PubMed 

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ