Syllabus_2016-17 - 6o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
Εφαρμογές Πληροφορικής στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής (Θ και Ε)
Εξάμηνο:
Έκτο (6ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Γεώργιος Κ. Βάσιος (Διδάσκοντας βάση ΠΔ407/80)
Διδάσκοντες:
Γεώργιος Κ. Βάσιος
Προαπαιτούμενα Μαθήματα:
Πληροφορική - Βάσεις Δεδομένων
Μαθησιακοί Στόχοι:
-   Γνώση των βασικών εφαρμογών της πληροφορικής στην επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής
-    Κατανόηση του ρόλου της πληροφορικής στη λειτουργία της ερευνητικής διαδικασίας
- Αντίληψη της σημασίας της πληροφορικής στην επιστημονική μελέτη των σύγχρονων ζητημάτων της επιστήμης τροφίμων και διατροφής.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
- Βασικά στοιχεία πληροφορικής
- Αναζήτηση βιβλιογραφίας (επιστημονικών άρθρων, βιβλίων, εγκυκλοπαιδειών και λεξικών) σε εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο
- Ανάλυση δεδομένων με χρήση υπολογιστικών εργαλείων και γλώσσα προγραμματισμού R (μαθηματικοί και στατιστικοί υπολογισμοί, γραφικές απεικονίσεις, σχεδίαση αλγορίθμων)
- Σχεδίαση και μελέτη χημικών ενώσεων με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων σχεδίασης
- Αναζήτηση βιολογικών χαρακτηριστικών των οργανισμών σε βιολογικές βάσεις δεδομένων και χρήση εργαλείων βιοπληροφορικής
- Αναζήτηση θρεπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων σε διατροφικές βάσεις δεδομένων και σχεδίαση διαιτολογίων
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
2
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
5
Διδακτικές Μονάδες:
4
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
5
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
- Τελική γραπτή εξέταση (80% του τελικού βαθμού)
- Ασκήσεις Εργαστηρίων (20%)
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Παρουσιάσεις/Σημειώσεις διαλέξεων και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό (χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας https://eclass.aegean.gr/).
Βασικό Σύγγραμμα
1) Κοσσιδά Σ. (2010) Βιοπληροφορική. Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, ISBN: 978-960-93-09608, 250 σελ.
2) Baxevanis A.D., Ouellette B.F. (2004) Βιοπληροφορική, 2η Έκδοση (επιμέλεια: Ε.Ν. Μουδριανάκης, Σ.Ι. Χαμόδρακας). Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα, ISBN: 978-960-394-2221, 574 σελ.
Βιβλιογραφία:
- Jones N.C., Pavel A.P. (2010) Εισαγωγή στους αλγορίθμους βιοπληροφορικής (επιμέλεια: Γ. Στάμου). Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 496 σελ.
Ιστότοποι:
-    Αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων
    Scopus: http://www.scopus.com
    Web of Science (WoS): http://isiknowledge.com
    Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου: http://www.lib.aegean.gr
    HEAL Link (Hellenic Academic Libraries Link): http://www.heal-link.gr
-    Σχεδίαση Χημικών Ενώσεων
    Χρήση των εφαρμογών της ACD/Labs (ChemSketch, 3D-Viewer)
    ChemSketch Freeware: http://www.acdlabs.com/resources/freeware/chemsketch
    PubChem (NCBI): http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
-    Βιολογικές βάσεις δεδομένων και εργαλεία βιοπληροφορικής
    National Center for Biotechnology Information (NCBI):
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov
    PubMed (U.S. National Library of Medicine National Institutes of Health):
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
    BLAST (Basic Local Alignment Search Tool): http://blast.ncbi.nlm.nih.gov/Blast.cgi
    European Molecular Biology Laboratory: http://www.embl.de/index.php
    EMBL-EBI: European Bioinformatics Institute: http://www.ebi.ac.uk
    ClustalW2 (multiple sequence alignment program for DNA or proteins):
    http://www.ebi.ac.uk/Tools/clustalw2/index.html
    EMBOSS Transeq: http://www.ebi.ac.uk/Tools/emboss/transeq/index.html
    ExPASy (Expert Protein Analysis System) proteomics server:
    http://www.expasy.ch
-    Μελέτη θρεπτικών συστατικών
    Food and Nutrition Information Center: http://fnic.nal.usda.gov
    Interactive DRI for Healthcare Professionals: http://fnic.nal.usda.gov/interactiveDRI
    Nutrient Data Laboratory: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search
    Nutrition.gov: http://www.nutrition.gov

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ