Syllabus_2014-15 - 6o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εξάμηνο:
Έκτο (6ο)
Υπεύθυνη Καθηγήτρια:
Νασοπούλου Κωνσταντίνα (Διδάσκουσα στη βαθμίδα του Λέκτορα βάσει του Π.Δ. 407/80)
Διδάσκοντες:
Νασοπούλου Κωνσταντίνα
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη των σημαντικότερων μεθόδων επεξεργασίας του γάλακτος και η επίδρασή τους στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την θρεπτική αξία του τροφίμου. Επιπλέον μελετώνται τα στάδια παραγωγής του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
  1. Διατροφική αξία γάλακτος,
  2. Συστατικά του γάλακτος: διατροφική και βιολογικής αξία τους,
  3. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση του γάλακτος,
  4. Ανάλυση των παραγόντων ποιότητας του γάλακτος,
  5. Φυσικές ιδιότητες γάλακτος,  
  6. Μικροοργανισμοί νωπού γάλακτος,
  7. Θερμική επεξεργασία του γάλακτος - επίδραση στην ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος,
  8. Μαστίτιδες – Αντιβιοτικά,
  9. Νοθεία του γάλακτος – αναλύσεις εντοπισμού νοθείας γάλακτος,
  10. Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων,
  11. Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
4
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Η αξιολόγηση του φοιτητή γίνεται μέσω γραπτών εξετάσεων. Βαθμός >=5 θεωρείται προβιβάσιμος για τον φοιτητή.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας εκμάθησης moodle στην ιστοσελίδα: https://moodle.aegean.gr/login/index.php όπως παρουσιάζονται ανά ενότητα στις διαλέξεις.
Βασικό Σύγγραμμα
  1. Καμιναρίδης Σ., Μοάτσου Γ. Γαλακτοκομία. (2009), Έμβρυο - ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ISBN: 978-9608002494
  2. Varnam A.H., Sutherland J.P. Γάλα και Προϊόντα Γάλακτος (Τεχνολογία, χημεία και μικροβιολογία). (2008), Εκδόσεις Ίων, ISBN: 978-960-411-659-1
  3. Κεχαγιάς Χ. Γάλα, Επιστήμη, Τεχνολογία και 'Ελεγχοι Διασφάλισης Ποιότητας. (2011), Εκδόσεις Ίων, ISBN: 9789605080006
  4. Ανυφαντάκης Μ.Ε. Τυροκομία. (2004), Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε., ISBN: 960-351-515-9
Βιβλιογραφία:
  1. Britz T.J., Robinson R.Κ. Advanced Dairy Science and Technology. (2008), Blackwell Publishing Ltd, ISBN: 978-0824727635
  2. Shortt C., O'Brien J. Handbook of Functional Dairy Products. (2003), CRC Press, ISBN: 978-1587160776
  3. Miller G.D., Jarvis J.K., McBean L.D. Handbook of Dairy Foods and Nutrition. (2006), Third Edition, CRC Press, ISBN: 978-0-8493-2828-2
Ιστότοποι:

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ