Syllabus_2016-17 - 7o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εξάμηνο:
Έβδομο (7ο)
Υπεύθυνη Καθηγήτρια:
Νασοπούλου Κωνσταντίνα (Διδάσκουσα στη βαθμίδα του Λέκτορα βάσει του Π.Δ. 407/80)
Διδάσκοντες:
Νασοπούλου Κωνσταντίνα
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των βασικών όρων που σχετίζονται με την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Επιπλέον μελετάται -αναλύεται η εφαρμογή του συστήματος HACCP και όλες οι συνοδευτικές ενέργειες που απαιτούνται για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.  
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
  1. Βασικές έννοιες: Ποιότητα Τροφίμων,  Χαρακτηριστικά ποιότητας τροφίμων, Απόλυτη Ασφάλεια, Σχετική Ασφάλεια, Διασφάλιση Ποιότητας (QA), Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (TQM), Σύστημα ΗACCP, Προαπαιτούμενα Συστήματος HACCP: Ορθή Υγιεινή Πρακτική (GHP) και Ορθή Βιομηχανική Πρακτική (GMP),
  2. Κίνδυνοι τροφίμων: χημικοί, μικροβιολογικοί, φυσικοί κίνδυνοι,
  3. Αρμοδιότητες της ομάδας HACCP,
  4. Αρχές του Συστήματος HACCP: Καταγραφή πιθανών κινδύνων, Ανάλυση Επικινδυνότητας, Καθορισμός Προληπτικών Μέτρων, Καθορισμός Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), Καθορισμός Κρίσιμων Ορίων για CCPs, Διαδικασίες ελέγχου των CCPs, Διορθωτικές Ενέργειες, Διαδικασίες Επαλήθευσης, Καταγραφής και Αρχειοθέτησης,
  5. Παραδείγματα εφαρμογής του Συστήματος HACCP σε παραγωγικές διαδικασίες τροφίμων.
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
5
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Η αξιολόγηση του φοιτητή γίνεται μέσω γραπτών εξετάσεων. Βαθμός >=5 θεωρείται προβιβάσιμος για τον φοιτητή.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας εκμάθησης moodle στην ιστοσελίδα: https://moodle.aegean.gr/login/index.php όπως παρουσιάζονται ανά ενότητα στις διαλέξεις.
Βασικό Σύγγραμμα
  1. Αμβροσιάδης Ι. Εφαρμογή και Έλεγχος του Συστήματος HACCP. (2005), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ISBN: 978-960-357-068-0
  2. Αρβανιταγιάννης Σ.Ι., Τζούρος Ν. Το νέο πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας ISO 22000. (2006), Σταμούλης Α.Ε., ISBN: 960-351-651-1
  3. Ζαμπετάκης Ι., Γδοντέλης Ν. HACCP - Από το H έως το P. (2006), Π.ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε., ISBN: 9789608767867
  4. Τσάκνης Γ. Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. (2008), Α. Παπασωτηρίου & ΣΙΑ Ο.Ε., ISBN: 978-960-7182-32-6
Βιβλιογραφία:
  1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hygiene, Microbiology and HACCP. (2010), Aspen Publishers Inc. ISBN: 978-1-4613-5919-7
  2. Gurnari G. Safety Protocols in the Food Industry and Emerging Concerns. (2015), Springer, ISBN: 978-3319164915
  3. Luning P.A., Marcelis W.J. Food Quality Management - Technological and managerial principles and practices. (2011), Wageningen Academic Publishers. ISBN: 978-90-8686-116-3
  4. Motarjemi Y. Encyclopedia of Food Safety. (2014), Academic Press,  ISBN: 978-0123786128
  5. Varzakas T., Tzia C. Handbook of Food Processing: Food Safety, Quality, and Manufacturing Processes. (2015), CRC Press, ISBN: 978-1498721776
Ιστότοποι:

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ