Syllabus_2016-17 - 7o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Εξάμηνο:
Έβδομο (7ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Χαράλαμπος Καραντώνης, Επίκουρος Καθηγητής
Διδάσκοντες:
Χαράλαμπος Καραντώνης
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Το μάθημα του οργανοληπτικού ελέγχου έχει ως σκοπό την κατανόηση από τους φοιτητές βασικών εννοιών φυσιολογίας και ψυχοφυσικής που διέπουν τις αισθήσεις του ανθρώπου οι οποίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνουν αντιληπτές αισθητηριακές ιδιοτήτων των τροφίμων. Στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσιάζονται δοκιμασίες που εφαρμόζονται για την απάντηση ερωτημάτων που αφορούν την οργανοληπτική ανάλυση των τροφίμων και σχολιάζονται οι απαιτήσεις, οι ικανότητες και οι περιορισμοί αυτών των δοκιμασιών που αφορούν την εκπαίδευση και την εφαρμογή τους
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
ΘΕΩΡΙΑ
  • Εισαγωγή στην Οργανοληπτική Έλεγχο
  • Κανόνες ορθής πρακτικής
  • Βασικές αρχές ανατομίας και φυσιολογίας της γεύσης
  • Βασικές αρχές ανατομίας και φυσιολογίας της όσφρησης
  • Το σωματοαισθητικό σύστημα και οι αισθήσεις της όρασης της ακοής και της αφής
  • Βασικές έννοιες ψυχοφυσικής και προσδιορισμός κατώτατων ορίων αναγνώρισης
  • Βασικές έννοιες ψυχοφυσικής και η χρήση της κλιμάκωσης
  • Δοκιμασίες διαφοροποίησης
  • Δοκιμασίες Περιγραφικής Ανάλυσης: Γεύση και Όσφρηση
  • Δοκιμασίες Περιγραφικής Ανάλυσης: όραση, αφή, ακοή
  • Δοκιμασίες Προτίμησης
  • Δοκιμασίες Αποδοχής
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
  • Αναγνώριση γεύσεων
  • Ένταση γλυκύτητας διαφορετικών γλυκαντικών
  • Επίδραση της θερμοκρασίας στην ένταση γλυκύτητας
  • Απευαισθητοποίηση υποδοχέων γεύσης και όσφρησης
  • Προσδιορισμός κατώτατου ορίου ανίχνευσης βασικών γεύσεων
  • Αναγνώριση τροφίμων μέσω γεύσης
  • Αναγνώριση τροφίμων μέσω γεύσης και όσφρησης
  • Προσδιορισμός τροφίμων και ευφραντικών μέσω όσφρησης
  • Η επίδραση της αίσθησης της όρασης στην αίσθηση της γεύσης
  • Δοκιμασία διαφοροποίησης κατά ζεύγη
  • Τριγωνική δοκιμασία διαφοροποίησης
  • Διτριαδική δοκιμασία διαφοροποίησης
  • Δοκιμασία διαφοροποίησης με κατάταξη
  • Ποσοτική Περιγραφική Aνάλυση
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
2
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
2
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
4
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
5
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Ο Οργανοληπτικό Έλεγχος του 7ου εξαμήνου περιλαμβάνει θεωρία (Θ) και Εργαστήριο (Ε) τα οποία εξετάζονται σε κοινή εξέταση επί του συνόλου της διδαχθείσας ύλης στις εξεταστικές περιόδους Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.  Κατά την τελική εξέταση το 20% των θεμάτων αφορούν θέματα του εργαστηρίου και το 80% των θεμάτων αφορούν θέματα της θεωρίας. Στην τελική βαθμολογία συμψηφίζεται και 1) η απόδοση των φοιτητών/ριών σε τυχόν γραπτές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου 2) η απόδοση των φοιτητών/ριών στις Εργαστηριακές Αναφορές που οφείλει να καταθέσει 3) η γενική εικόνα του/της φοιτητή/ριας κατά τη διάρκεια των Ε (ενδιαφέρον, οργανοτικότητα, παρατηρητικότητα, τρόπος σκέψης).
 
Βασική προϋπόθεση, για να περαστεί ο τελικός βαθμός, είναι ο φοιτητής να λάβει τουλάχιστον το βαθμό του 5 (στην κλίμακα του 10). *Σημειώνεται ότι για να έχει δικαίωμα ο Φοιτητής/τρια συμμετοχής στις εξετάσεις πρέπει να έχει δηλώσει το συγκεκριμένο μάθημα. Σε περίπτωση μη επιτυχών εξετάσεων η δήλωση του μαθήματος πρέπει να γίνεται εκ νέου στο νέο ακαδημαϊκό έτος.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις των διδασκόντων είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω του δικτύου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ιστοσελίδα: https://moodle.aegean.gr/ ).
Βασικό Σύγγραμμα
Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann (2010). Sensory Evaluation of Food - Principles and Practices. Food Science Text Series 2010. ISBN: 978-1-4419-6487-8 (Print) 978-1-4419-6488-5 (Online) http://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4419-6488-5/
Harry T. Lawless (2013). Laboratory Exercises for Sensory Evaluation. Food Science Text Series 2013. ISBN: 978-1-4614-5682-7 (Print) 978-1-4614-5713-8 (Online) http://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4614-5713-8/
Βιβλιογραφία:
  1. Morten C. Meilgaard, B. Thomas Carr, Gail Vance Civille (2006). Sensory Evaluation Techniques, Fourth Edition. CRC Press Taylors & Francis Group. ISBN-13: 978-0849338397
  2. Sarah Kemp, Tracey Hollowood, Joanne Hort (2009). Sensory Evaluation: A Practical Handbook, First Edition. Wiley-Blackwell. ISBN-13: 978-1405162104
Ιστότοποι:

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ