Syllabus_2016-17 - 8o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εξάμηνο:
Όγδοο (8ο)
Υπεύθυνη Καθηγήτρια:
Νασοπούλου Κωνσταντίνα (Διδάσκουσα στη βαθμίδα του Λέκτορα βάσει του Π.Δ. 407/80)
Διδάσκοντες:
Νασοπούλου Κωνσταντίνα
Βοηθοί:
-
Μαθησιακοί Στόχοι:
Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη των σημαντικότερων Κανονισμών που άπτονται στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών: α) ζωωτροφών, β) συμβατικών τροφίμων, γ) λειτουργικών τροφίμων και δ) βιολογικών προϊόντων. 
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
  1. Εισαγωγικές έννοιες - Ορισμοί: Κανονισμός, Οδηγία, Απόφαση, Πρωτογενής, Δευτερογενής Νομοθεσία, Οριζόντια, Κάθετη Νομοθεσία
  2. Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002 σχετικά με τις γενικές αρχές και απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τις διαδικασίες σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων,
  3. Κανονισμοί σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων,
  4. Κανονισμοί σχετικά με τις προσμείξεις-επιμολυντές στα τρόφιμα,
  5. Κανονισμοί σχετικά με τα πρόσθετα των τροφίμων,
  6. Κανονισμοί σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων,
  7. Κανονισμός (ΕΚ) 1924/2006 - Ισχυρισμοί υγείας και διατροφής,
  8. Κανονισμοί σχετικά με την χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ, GMOs) στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές - σήμανση και ιχνηλασιμότητα των ΓΤΟ,
  9. Κανονισμοί σχετικά με την Βιολογική Γεωργία και τα προϊόντα της,
  10. Αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
-
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
3
Διδακτικές Μονάδες:
3
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
5
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Η αξιολόγηση του φοιτητή γίνεται μέσω γραπτών εξετάσεων. Βαθμός >=5 θεωρείται προβιβάσιμος για τον φοιτητή.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας εκμάθησης moodle στην ιστοσελίδα: https://moodle.aegean.gr/login/index.php όπως παρουσιάζονται ανά ενότητα στις διαλέξεις.
Βασικό Σύγγραμμα
  1. Ζαμπετάκης Ι., Καραντώνης Χ., Κιρκιλλής Χ., Παντέλογλου Α., Στασινός Σ., Θεοχάρης Σ. (2011), Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε., ISBN: 9789603518648
  2. Τάκης Α. Η Ασφάλεια των τροφίμων στο ευρωπαϊκό δίκαιο. (2009), Εκδόσεις Σακκουλας Α.Ε., ISBN 978-960-445-458-7
Βιβλιογραφία:
  1. Baughan J.S. Global Legislation for Food Contact Materials. (2015), Woodhead Publishing, ΙSBN: 978-1782420149
  2. Pisanello D. Chemistry of Foods: EU Legal and Regulatory Approaches. (2014), Springer, ISBN: 978-3319034331
  3. Sadler M.J. Foods, Nutrients and Food Ingredients with Authorised EU Health Claims: Volume 1. (2014), Woodhead Publishing, ISBN: 978-0857098429
  4. Sadler M.J. Foods, Nutrients and Food Ingredients with Authorised EU Health Claims: Volume 2. (2015), Woodhead Publishing, ISBN: 978-1782423829
Ιστότοποι:

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ