Syllabus_2016-17 - 8o Εξάμηνο
 
Τίτλος μαθήματος:
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εξάμηνο:
Όγδοο (8ο)
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Λέκτορας Π.Δ. 407/80
Διδάσκοντες:
Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου
Βοηθοί:
 
Μαθησιακοί Στόχοι:
Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των σύγχρονων εφαρμογών της γενετικής μηχανικής στη βιοτεχνολογία τροφίμων. Στη συνέχεια του μαθήματος της Μοριακής Βιολογίας (7ο εξάμηνο) οι φοιτητές του 8ου εξαμήνου διδάσκονται τεχνικές γενετικής τροποποίησης προκαρυωτικών, αλλά και ευκαρυωτικών (φυτών και ζώων) οργανισμών που μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή πρώτων υλών ή ακόμα και τροφίμων στην τελική τους μορφή. Στις παραδόσεις αναλύονται λεπτομερώς συγκεκριμένα τρόφιμα που προέκυψαν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμα και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος γίνονται αναφορές στη σύγρονη νομοθεσία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σχετίζεται με την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων ή  υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, εξετάζονται οι βασικοί κανόνες βιοηθικής που καθορίζουν σήμερα το εύρος των γενετικών τροποποιήσεων στη βιοτεχνολογία τροφίμων. Οι εργαστηριακές ασκήσεις αφορούν στην εξοικείωση των φοιτητών με την κλωνοποίηση γονιδίων στην Escherichia coli, με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), με τη χρήση των περιοριστικών ενζύμων και με τις τεχνικές διαχωρισμού και καθαρισμού τμημάτων DNA με ηλεκτροφόρηση.
Περιγραφή Ύλης μαθήματος (θεωρία):
  • Εισαγωγή στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων
  • DNA - Η βάση της βιοτεχνολογίας
  • Τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA
  • Μικροβιακή βιοτεχνολογία
  • Βιοτεχνολογία φυτών: Γενετικά τροποποιημένα φυτά στην παραγωγή τροφίμων
  • Βιοτεχνολογία ζώων
  • Σύγχρονες εφαρμογές των τεχνολογιών -omics στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων 
  • Σύγχρονες προσεγγίσεις για τον εντοπισμό πρώτων υλών ή τροφίμων που προέκυψαν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
  • Νομικά και ηθικά ζητήματα της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Περιγραφή Ύλης εργαστηρίου:
-
Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):
3
Φροντιστήρια - Εργαστήρια
(ώρες / εβδομάδα):
1,5
Σύνολο                               (ώρες /
εβδομάδα):
4,5
Διδακτικές Μονάδες:
4
Πιστωτικές μονάδες (ECTS):
6
Αξιολόγηση – Βαθμολόγηση:
Ο βαθμός του μαθήματος διαμορφώνεται από γραπτή τελική εξέταση επί του συνόλου της διδαχθείσας ύλης τόσο στη θεωρία όσο και στα εργαστήρια στις εξεταστικές περιόδους του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου.
Σημειώσεις Διδάσκοντος:
Οι σημειώσεις του διδάσκοντα είναι διαθέσιμες στους φοιτητές υπό μορφή ηλεκτρονικών αρχείων pdf (πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Moodle στην ιστοσελίδα: http://moodle.aegean.gr/).
Βασικό Σύγγραμμα
  1. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,  ΡΟΥΚΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (ΓΙΑΧΟΥΔΗ 2009 Θεσ/νίκη) ISBN: 978-960-6700-30-9   
  2. Σύγχρονη Βιοτεχνολογία Τροφίμων,  Μπατρίνου Α. (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ 2010 Αθήνα) ISBN: 9789604891085
  3. Βιοτεχνολογία και Βιομηχανικές Ζυμώσεις, Ηλίας Νεραντζής (ΕΜΒΡΥΟ 2010 Αθήνα) ISBN: 978-960-8002-58-6
  4. Μικροβιολογία και μικροβιακή τεχνολογία, Αγγελής Γεώργιος (Σταμούλη Α.Ε. 2007 Αθήνα) ISBN: 978-960-351-717-7
Βιβλιογραφία:
 - 
Ιστότοποι:
  1. National Center for Biotechnology Information,

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών

Είσαι Πρωτοετής;

Είσαι Πρωτοετής;

Οι πρωτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές/τριές που έχουν εγγραφεί και ταυτοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από στην Βιβλιοθήκη του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής, προκειμένου να κάνουν αίτηση για πάσο καθημερινά κατά τις ώρες 12:00μ.μ. έως 14:00

Γραφείο Διασύνδεσης

 

e- δια βίου ΜΑΘΗΣΗ