ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η διοργάνωση 2 ετήσιων ημερίδων στην Μύρινα στο αμφιθέατρο Μαρούλα αποτελεί από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας βασική στρατηγική του εκπαιδευτικού προγράμματος, της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής. Η «εξελικτική» πορεία των εν λόγω ημερίδων, με ενεργό πλέον συμμετοχή και πρωτοβουλία των ίδιων των φοιτητών, μέσω του φοιτητικού συλλόγου (που παρουσιάζεται παρακάτω), αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της εν λόγω καινοτόμου πρωτοβουλίας του Τμήματος  βασισμένης σε καλές διεθνείς πρακτικές.  Η πρωτοβουλία, η οργανωτική ευθύνη, και επιστημονική υποστήριξη των ημερίδων είναι ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημητρίου Σκάλκου.     

Οι ημερίδες αποτελούν ταυτόχρονα προσφορά γνώσης και καινοτομίας στην τοπική κοινωνία δεδομένου ότι είναι ανοιχτές στο κοινό που τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον 

Α) ΦΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ (2010 – 2013):

Τα πρώτα χρόνια υπήρξε συνεργασία και με φορείς της μέσης εκπαίδευσης του νησιού για την διοργάνωση των ημερίδων δεδομένου ότι τότε οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δημιουργικά και καινοτόμα project στον χώρο της επιχειρηματικότητας των τροφίμων .   

Οι τίτλοι και το προγράμματα των 5 ημερίδων που υλοποιήθηκαν την τριετία 2010 – 2013 στο αμφιθέατρο Μαρούλα είναι οι ακόλουθοι:

1.      «Επενδύοντας στα νησιά της Γνώσης» 3 Μαρτίου 2010  (PDF)

2.      «Επενδύοντας στα νησιά της Γνώσης: Η γνώση του τροφίμου αφορμή για δράση» 24 Νοεμβρίου 2010 (PDF)

3.      «Επενδύοντας στα νησιά της Γνώσης: η γνώση ως διέξοδος στην κρίση» 6 Απριλίου 2011 (PDF)

4.      «Επενδύοντας στ νησιά της γνώσης: όραμα, γνώση & δημιουργικότητα, μονόδρομος του αύριο» 23 Νοεμβρίου 2011 (PDF)

5.      «Καινοτομώ και επιχειρώ στον τόπο μου» 9 Μαρτίου 2012 (PDF)

Την διετία των ακαδημαϊκών ετών 2012-2013 και 2013-2014 οι ροή των ημερίδων διεκόπη προσωρινά λόγω επισκευής του αμφιθεάτρου Μαρούλα.

Β) ΦΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ (2014 – Σήμερα):

Στις συνέχεια οι φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία οργάνωσης των ημερίδων αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο τους δεδομένου ότι σε αυτές, μεταξύ των άλλων εισηγήσεων οι φοιτητές παρουσιάζουν τα  νέα, καινοτόμα διατροφικά προϊόντα που ομάδες φοιτητών δημιουργούν κάθε χρόνο και διαγωνίζονται με αυτά στον ετήσιο φοιτητικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA. Οι παρουσιάσεις των προϊόντων, σε power point presentation, που δημιουργούνται σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, ετοιμάζονται σε μικρή κλίμακα και δοκιμάζονται / αξιολογούνται οργανοληπτικά στην πράξη από τους συμμετέχοντες!  Οι 2 ημερίδες που έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί στην Λήμνο – στο Μαρούλα με το ως άνω σκεπτικό είναι οι ακόλουθες:

6.      «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης: από το εργαστήριο στην παραγωγή» 3 Δεκεμβρίου 2014 (PDF)

7.      «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης: από το εργαστήριο στην παραγωγή» 11 Νοεμβρίου 2015 (PDF)

Ενδιάμεσα με αφορμή τα εγκαίνια του βοτανικού κήπου Λήμνου του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώθηκε μία επιπλόν ημερίδα:

8.      «Ιπποκρατικός Βοτανικός Κήπος Λήμνου – πανεπιστημίου Αγαίου: εκδήλωση εγκαινίων» 6 Μαΐου  2015. (PDF)

Η δημιουργικότητα των φοιτητών, η καινοτομικότητα των ημερίδων (μέρος του προγράμματος Διαλέξεων που παρουσιάζεται σε ξεχωριστό λινκ) έχει γίνει γνωστή πλέον πανελλαδικά με καλά σχόλια και κριτικές.

Με σκοπό την προβολή, προώθηση των καλών πρακτικών του Τμήματος, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή των προϊόντων Ecotrophelia από τις ομάδες των φοιτητών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα διοργάνωσε ειδική ημερίδα στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto palace στις 21 Απριλίου 2016 με τίτλο:

9.      «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Παραδείγματα & Εφαρμογές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ομάδες Φοιτητών» Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2016   

10. «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΒΤ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», ΑΘΗΝΑ, 8 Απριλίου 2017

 

 

 

Πρόσφατες Ανακοινωσεις

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών