ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Στα πλαίσια:

Της συνεργασίας του Τμήματος με τις επιχειρήσεις τροφίμων της Λήμνου,
Της προσφοράς του Τμήματος στην ανάπτυξη του νησιού
Της δημιουργίας ενός μοντέλου ανάπτυξης με βάση τα τρόφιμα,  που να μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος

το Τμήμα εδώ και δύο έτη έχει ξεκινήσει μία συνεχή, συστηματική προσπάθεια, σε συνεργασία με επιλεγμένες τοπικές επιχειρήσεις με σκοπό την δημιουργία νέων, καινοτόμων διατροφικών προϊόντων με τις ακόλουθες προδιαγραφές:

.  Τοπικά, αλλά και όσο γίνεται μοναδικά προϊόντα
.  Ελκυστικά στον καταναλωτή οργανοληπτικά, η ακόμη και διατροφικά (με ειδικές αξίες)
.  Από τοπικές «αποκλειστικά» πρώτες ύλες
.  Με δυνατότητα παραγωγής σε ευρεία κλίμακα, και με βάση τις σύγχρονες αρχές πιστοποίησης
.  Με δυνατότητα τυποποίηση, και συσκευασίας με βάση τις σύγχρονες αρχές μάρκετινγκ
.  Με δυνατότητα κατανάλωσης εντός και εκτός νησιού, ακόμη και στο εξωτερικό
.  Με παραγωγή από οργανωμένες, καθετοποιημένες τοπικές επιχείρησης
.  Με σχεδιασμό όλης της αλυσίδας «από το χωράφι στο ράφι» έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή, συνεχής παραγωγή, αλλά και δυνητικό εισόδημα σε κάθε εμπλεκόμενο στην αλυσίδα παραγωγής.

Το παραπάνω μοντέλο ακολουθείται, σε συνεργασία με το Τμήμα, με επιτυχία σήμερα, από την μεγαλύτερη επιχειρήση τροφίμων του νησιού, την εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗΣ Α.Ε. ( pdf5 ).  Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, απασχολεί περίπου 60 εργαζομένους, διαθέτει 9 μαγαζιά λιανικής στο νησί της Λήμνουμ και τα α τελευταία 2 χρόνια, με την υποστήριξη και του Τμήματος κινείται δυναμικά με τα προϊόντα της και εκτός νησιού ( pdf5 ). Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση τοπικής, οργανωμένης, καθετοποιημένης επιχείρησης τροφίμων που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Η επιλογή των προϊόντων γίνεται, γίνεται κατά κύριο λόγο, στην βάση της στρατηγικής «back to the future», ήτοι με την επιλογή «ξεχασμένων» προϊόντων που είχαν να παραχθούν εδώ και 30 και πλέον έτη και με σημερινά δεδομένα παράγονται και καταναλώνονται ευρέως με επιτυχία και αυξητικές τάσεις από έτος σε έτος.  Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η πιλοτική παραγωγή, και η τελική παραγωγή και προώθηση του κάθε προϊόντος αποτελεί επίπονη διαδικασία που απαιτεί 2 και πλέον έτη!

Επιστημονικός Υπεύθυνος της παρούσης δραστηριότητας: Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Σκάλκος.

Τα μέχρι σήμερα παραχθέντα προϊόντα, που βρίσκονται στην τοπική αγορά και εκτός αυτής είναι τα ακόλουθα:

1. ΨΩΜΙ ΜΑΥΡΑΓΑΝΙ ΛΗΜΝΟΥ ( pdf6 ):

Αποτελεί ψωμί με ιδιαίτερα, ελκυστικά οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά που το καθιστούν διαφορετικό, και άκρως ελκυστικό από τον έλληνα καταναλωτή.  Παράγεται σε δύο πλέον τύπους:
.  Συμβατικό, και
.  Ολικής αλέσεως
Παράγεται «αποκλειστικά» από την εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗΣ Α.Ε. και διακινείται μέχρι σήμερα στο νησί από τα 9 μαγαζιά της εταιρείας (υπάρχει σχεδιασμός για την τυποποίηση του και την εξαγωγή και εκτός νησιού, δεδομένου ότι είναι ζυμωτό ψωμί διάρκειας 7 ημερών).
Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται σιτάρι ποικιλίας Μαυραγάνι Λήμνου, που είχε να καλλιεργηθεί στο νησί 30 και πλέον έτη, και καλλιεργείται σήμερα, μέσω ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ, από την εταιρεία ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ.  Οι ποσότητες καλλιέργειας, καθώς και οι συμμετέχοντες στην συμβολαιακή καλλιέργεια γεωργοί, ακολουθούν ανοδικές τάσεις, δεδομένης της αυξητικής κατανάλωσης του τελικού προϊόντος, και είναι οι ακόλουθες:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΜΑΥΡΓΑΝΗ ΛΗΜΝΟΥ

Έτος Παραγωγής Εμπλεκόμενοι Γεωργοί* Στρέμματα Καλλιεργήσιμα
2010 6 150
2011 11 300
2012 12 480
* Δεν επιδοτείται η καλλιέργεια. Το έσοδο για τον γεωργό εξασφαλίζεται μέσω τη συμβολαιακής καλλιέργιας

 


2.  ΑΦΚΟΣ – Η ΦΑΒΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ( pdf6 )

Ο άφκος, η φάβα της Λήμνου, καλλιεργούνταν και καταναλώνονταν με επιτυχία στην Λήμνο, μέχρι πριν από 30 και πλέον έτη.  Έκτοτε για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους η καλλιέργεια του άφκου σχεδόν σταμάτησε.
Εδώ και 2 έτη η εταιρεία ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ παράγει, σε ιδιόκτητα χωράφια, επεξεργάζεται και προωθεί στην αγορά της Λήμνου, και εκτός αυτής, το προϊόν χύμα (σε συσκευασίες των 10 κιλών), σε επιλεγμένα μαγαζιά που πωλούν τοπικά προϊόντα.  Πρόσφατα το προϊόν βρίσκεται καις τις ταβέρνες της Λήμνου.  Το προϊόν διαθέτει ειδικά, ελκυστικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν διαφορετικό και ιδιαίτερο από τα άλλα ¨παρεμφερή προϊόντα της αγοράς όπως η φάβα Σαντορίνης, Τουρκία, Φαινεών κ.α..
Το προϊόν πρωτοεμφανίσθηκε στην αγορά το 2010 – 2011, και έκτοτε έχει γίνει θετικότατα αποδεκτό από τους καταναλωτές! Αυτό αποδεικνύεται από τις  αυξητικές παραγωγές ετησίως που φαίνονται στον πίνακα παρακάτω:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΑΦΚΟΥ» ΛΗΜΝΟΥ

Έτος Παραγωγής Στρέμματα Καλλιεργήσιμα Παραγωγή & Διάθεση του Προϊόντος
2010 60 Μικρή
2011 220 12 Τόννοι (έχουν ήδη μέχρι τον Μάιο του 2012 πωληθεί)
2012 250 Αναμένεται η φετινή παραγωγή

 

3. FRIZZANTE ΛΗΜΝΟΥ ( pdf7 ):

Το σταφύλι μοσχάτο Αλεξανδρείας αποτελεί μοναδική ποικιλία στον Ελλαδικό χώρο της Λήμνου από το οποίο παράγονται διαφόρων τύπων κρασία (Λήμνου) με ξεχωριστά τα γλυκά κρασιά.  Μετά από  αρκετή προσπάθεια η εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΗΘΡΑ Ο.Ε., με την υποστήριξη του Τμήματος, παρήγαγε και διαθέτει στην αγορά ένα νέο, διαφορετικό, καινοτόμο, και άκρως ελκυστικό προϊόν (το frizzante).  Πρόκειται για ένα «διαφορετικό», αλκοολούχο ρόφημα, μοναδικής γεύσης (ημιαφρώδης οίνος) που δεν προσομοιάζει κανένα σχετικό προϊόν της αγοράς. Το προϊόν εμφανίσθηκε στην αγορά της Λήμνου τον Μάιο του 2012 και διανύει το 1ο έτος διάθεσης του (στην αγορά της Λήμνου και της Μυτιλήνης για το τρέχον καλοκαίρι).  Το προϊόν διατίθεται στα βραδινά μαγαζιά των νησιών, και σε επιλεγμένα μαγαζιά τροφίμων.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση διαθέτει δικές της καλλιέργειες αμπελιών από τις οποίες παράγει το frizzante.

Τα ως άνω προϊόντα δεδομένου ότι είναι προϊόντα συνεργασίας του Τμήματος προωθούνται, πάντοτε μέσα στα ακαδημαϊκά πλαίσια, που περιλαμβάνει φυσικά και την σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος, από το Τμήμα για να  εξασφαλισθεί έτσι η επιτυχής είσοδος των προϊόντων στην αγορά, η εξασφάλιση ικανού εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους εμπλεκόμενου γεωργούς, και η συμβολή με τον τρόπο αυτό στην περεταίρω ανάπτυξη του νησιού.

Στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προετοιμασία του Τμήματος, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις τροφίμων της Λήμνου (του δικτύου υποστήριξης) βρίσκεται η επόμενη τριάδα προϊόντων που προβλέπεται να προωθηθούν στην αγορά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2012 – 2013, και 2013 – 2014.

Εφημερίδα ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ 


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΑΜΟΥ
 
Χρησιμοπιοιώντας την βασική μεθοδολογία της Λήμνου, αλλά προσαρμοσμένης στην υπάρχουσα κατάσταση της Σάμου, τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησε μία πρωτοβουλία από το Τμήμα Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής (Τ.Ε.Τ.Δ.) εφαρμογής του μοντέλου σε ένα δεύτερο νησί την Σάμο.  Η εν λόγω δραστηριότητα βασίσεζαι στην υποκίνηση και την ενεργοποίηση των φορέων και των επιχειρήσεων της Σάμου, με υποστηρικτή το Τ.Ε.Τ.Δ. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει και εκεί τον πρωτεύοντα ρόλο με επικεφαλής το ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, σε συνεργασία με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ, και τους πρώτους επιλεγμένους επιχειρηματίες.  Το branding των προϊόντων έχει ήδη επιλεγεί "Σαμιακή Γη" και η προβολή των "προϊόντων" γίνεται μέσω νεοσύστατου site: www.samiakigi.com
Στην Σάμο η συμμετέχουν ενεργά μεταπτυχιακοί φοιτητές του εκεί Τμήματος υλοποιώντας μέρος του έργου ως μέρος των μεταπτυχιακών τους σπουδών " Σαμιακή Γη (Δελτίο Τύπου 16_4_2013.pdf "

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:
ονομασία προέλευσης ελληνική Με σκοπό την δημιουργία μίας πλατφόρμας αποτελεσματικής, με βάση τα διεθνή πρώτυπα προβολής των επιχειρήσεων και των παραγομένων προϊόντων της ως άνω πρωτοβουλίας τα επόμενα χρόνια το Τμήμα συμμετείχε ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ σε μία νέα, καινοτόμο διοργάνωση προβολής και προώθησης προϊόντων που ξεκίνησε εφέτος με ιδιωτική πρωτοβούλία στο Μουσείο Μπενάκη 24,25,26 Μάιου με τίτλο:
ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ονομάσια προέλευσης Ελληνική
(www.imeresgastronomias.gr ).

Η διοργάνωση περιελάμβανε:
Συμμετοχή εταιρείων τροφίμων με standas (μεταξύ αυτών και 4 από την Λήμνο, και 1 από την Σάμο) Μαγειρέματα παραδοσιακών συνταγών από ειδικούς, προβεβλημένους chef του ελλαδικού χώρου Πάνελς ομιλιών με σχετικά, εξειδικευμένα θέματα διατροφής και παραγωγής προϊόντων (3 από αυτά οργανωμένα από το Τμήμα: "Ελληνική Γη", "Λημνία Γη", "Μεσογειακή Διατροφή") Τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό (για εφέτος την Λήμνο!, που συμμετείχε με ειδικό περίπτερο του Δήμου) Η σχετική επιτυχία της πρώτης εν λόγω διοργάνωσης, με σχετική διεθνή προβολή επίσης, προτρέπει στην δημιουργία ετήσιου. μακροχρόνιου θεσμού στον οποίον το Τμήμα θα μπορεί να έχει τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου συμβάλοντας έτσι στην επιστηνική διάσταση και υποστήριξη των παραγόμενων προϊόντων και των επιχειρήσεων που βρίσκονται πίσω από αυτές.

 

 

 

H δραστηριότητα του Τμήματος με τις επιχειρήσεις που περιγράφεται παραπάνω, καθώς και άλλες επιμέρους ενέργειες υλοποιούνται με την διασύνδεση και την υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης (παράρτημα Λήμνου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που δραστηριοποιείται στην Λήμνο:

 

Κα Κατερίνα Παλατιανού
Γραφείο Διασύνδεσης Λήμνου
Μητροπολίτου Ιωακείμ 2,
Μύρινα Λήμνος, 81400
k.palatianou(at)aegean.gr
Τηλ: 2254083013

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών