Ο μετεωρολογικός σταθμός που τοποθετήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) στη Μύρινα Λήμνου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρέχει δωρεάν, μέσω διαδικτύου, πλήθος μετεωρολογικών δεδομένων, όπως θερμοκρασία, υγρασία, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, βροχόπτωση και βαρομετρική πίεση.

Ο συγκεκριμένος αυτόματος τηλεμετρικός μετεωρολογικός σταθμός, που αποτελεί μέρος του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (http://meteo.aegean.gr), τοποθετήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Παντελίδειου κτηρίου, όπου υπάρχει ο Βοτανικός Κήπος του ΤΕΤΔ, στη Μύρινα Λήμνου, από το Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κώστα Δ. Καλαμποκίδη, σε συνεργασία με το ΤΕΤΔ με υπεύθυνο τον Επικ. Καθηγητή Γεώργιο Κ. Βάσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μετεωρολογικού σταθμού: http://meteo.aegean.gr/myrina.php

 

 

Ξενοδοχείο Αμαλία, ΑΘΗΝΑ, 8 Απριλίου, 2017

Του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Ο ΣΕΒΤ για πρώτη φορά στα χρονικά θέλοντας να προωθήσει και να προβάλει ως καλή πρακτική την συνεργασία που έχει εδραιωθεί μεταξύ αυτού και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Τ.Ε.Τ.Δ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρότεινε και έγινε αποδεκτό την συν-διοργάνωση ειδικής ημερίδας στην Αθήνα.

Η συνεργασία του ΤΕΤΔ, εδώ και 8 χρόνια, αναπτύσσεται σε διάφορα επίπεδα κυρίως τα εξής:

1)      Συνεργασία γι την εξεύρεση ομιλητών από τον ιδιωτικό τομέα για την ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στην Λήμνο, που οργανώνει το Τμήμα ετησίως ως μέρος των μαθημάτων Εισαγωγή στην Βιομηχανία Τροφίμων Ι/ΙΙ

2)      Συμμετοχή του Τ.Ε.Τ.Δ. στον φοιτητικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA που διοργανώνει από το 2011 ο ΣΕΒΤ με 3 τουλάχιστον ομάδες φοιτητών και αντίστοιχα προϊόντα

3)      Συνεργασία για την εξεύρεση φορέων υποδοχής (εταιρειών τροφίμων) στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης των φοιτητών

4)      Συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Τ.Ε.Τ.Δ. σε επιτροπές της Πλατφόρμας Food for Life που συντονίζει στην Ελλάδα ο Σ.Ε.Β.Τ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αποτελέσματα των ως άνω συνεργασιών και τα 3 προϊόντα που συμμετείχαν

στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2016.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 250 συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο των τροφίμων.

Στο τέλος τοy προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα 3 προϊόντα προϊόντα που οι φοιτητές παρήγαγαν το 2016 και συμμετείχαν με αυτά στον διαγωνισμό του 2016.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας σο επισυναπτόμενο αρχείο (Πρόγραμμα ημερίδας ΑΘΗΝΑ 2017)

 

Φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα στην ΑΘΗΝΑ, Απρίλιος 2017

 

 

 

 

 

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θερινό Σχολείο MedFood 2017

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
 
Θερινό Σχολείο με τίτλο “Μεσογειακά Τρόφιμα: Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους (MedFood2017)” διοργανώνεται στη Μύρινα Λήμνου, στο διάστημα 25-30 Ιουνίου 2017, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Το Θερινό Σχολείο αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολύπλευρων συνιστωσών που συνδιαμορφώνουν τη διατροφική αξία των μεσογειακών τροφίμων. Ένα πλήθος από διακριτές ή/και ετερόκλητες παραμέτρους (μεσογειακός χώρος, βιοποικιλότητα, τοπικά προϊόντα και παραγωγική διαδικασία, μεσογειακή διατροφή και υγεία του ανθρώπου) αποτελούν κομμάτια ενός διεπιστημονικού “παζλ” το οποίο στην πράξη προσδίδει μοναδική ποιότητα στα προϊόντα της Μεσογείου. Αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων Θερινών Σχολείων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, των (α) Μεσογειακά Τρόφιμα και Διατροφική Αξία: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής (MedFood 2012) και (β) Διατροφή και Βιοποικιλότητα ως εργαλεία του Ευ Ζην (NuBioEYZHN 2015) σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Στο Θερινό Σχολείο θα διδάξουν πλήθος διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, εστιάζοντας σε τέσσερεις (4) κύριες θεματικές ενότητες:
-     Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες
-     Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
-     Διατροφική Αξία των Μεσογειακών Τροφίμων
-     Η Διατροφή στην Υπηρεσία της Υγείας του Ανθρώπου
 
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους εισηγητές του Θερινού Σχολείου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του:  https://summer-schools.aegean.gr/el/MedFood2017
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Θερινού Σχολείου: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
 

Afisa.pdf
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
 
Οργανωτική Επιτροπή
MedFood2017

 

 

 

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Πανεπιστήμι Αιγαίου) , παρά την βραχύχρονη λειτουργία του, πέτυχε μία μοναδική επιτυχία μεταξύ όλων των σχετικών Τμημάτων της χώρας.  Είναι το μοναδικό Τμήμα που συμμετέχει ανελλιπώς στον φοιτητικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA από το πρώτο έτος υλοποίησης του στην Ελλάδα το 2011 και βραβεύεται ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ.

Τα προϊόντα με τα οποία οι φοιτητές, με τον υπεύθυνο κάθε φορά καθηγητή, συμμετέχουν στον διαγωνισμό παράγονται πιλοτικά με την συνεργασία σημαντικών Ελληνικών εταιρείων τροφίμων και κάθε χρόνο συμμετέχουν κατά μέσο όρο 3 ομάδες.  Συνολικά έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα 21 προϊόντα, από αντίστοιχες ομάδες φοιτητών,  όλα αυτά τα 7 χρόνια (ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ECOTROPHELIA 2011-2017).

Το 2011 ένα προϊόν βραβεύθηκε με το 2 βραβείο, ενώ το 2012 δύο προϊόντα μοιράστηκαν το 3ο βραβείο (ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ECOTROPHELIA 2011 - 2012).

To 2013 ένα προϊόν βραβεύθηκε με το 2 βραβείο, ενώ και το 2014 ένα προϊόν απέσπασε το 2ο βραβείο (ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ECOTROPHELIA 2013 - 2014).

To 2015 ένα προϊόν βραβεύθηκε με το βραβείο καλλύτερης παρουσίασης, ενώ το 2016 ένα προϊόν απέσπασε το βραβείο καλλύτερου πλάνου μάρκετινγκ και εμπορίας (ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ECOTROPHELIA 2015-2016).

To 2017 ένα προϊόν βραβεύθηκε με το βραβείο καλλύτερου πλάνου μάρκετινγκ και εμπορίας επίσης (ΒΡΑΒΕΥΣΗ ECOTROPHELIA 2017).

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό οργανώνεται και συντονίζεται από την Μονάδα Food Business Management & Innovation (FBMI) με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτρη Σκάλκο.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό, και τα παραχθέντα προϊόντα μέχρι σήμερα στο link "Παραγ. Προϊόντων" sub-link "νέα προϊόντα ".

 

 

Δράσεις Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΤΔ:

Η γενιά μας, θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις σκληρές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων. Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: «τι κάνεις για τους άλλους;»


Η απάντηση μας!

 


Με ιδιαίτερη εκτίμηση,


ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου "Επιστήμονες Τροφίμων-Διατροφής"
Κωνσταντίνος Μ. Γκεζέπης

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών