Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θερινό Σχολείο MedFood 2017

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
 
Θερινό Σχολείο με τίτλο “Μεσογειακά Τρόφιμα: Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους (MedFood2017)” διοργανώνεται στη Μύρινα Λήμνου, στο διάστημα 25-30 Ιουνίου 2017, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Το Θερινό Σχολείο αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολύπλευρων συνιστωσών που συνδιαμορφώνουν τη διατροφική αξία των μεσογειακών τροφίμων. Ένα πλήθος από διακριτές ή/και ετερόκλητες παραμέτρους (μεσογειακός χώρος, βιοποικιλότητα, τοπικά προϊόντα και παραγωγική διαδικασία, μεσογειακή διατροφή και υγεία του ανθρώπου) αποτελούν κομμάτια ενός διεπιστημονικού “παζλ” το οποίο στην πράξη προσδίδει μοναδική ποιότητα στα προϊόντα της Μεσογείου. Αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων Θερινών Σχολείων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, των (α) Μεσογειακά Τρόφιμα και Διατροφική Αξία: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής (MedFood 2012) και (β) Διατροφή και Βιοποικιλότητα ως εργαλεία του Ευ Ζην (NuBioEYZHN 2015) σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Στο Θερινό Σχολείο θα διδάξουν πλήθος διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, εστιάζοντας σε τέσσερεις (4) κύριες θεματικές ενότητες:
-     Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες
-     Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
-     Διατροφική Αξία των Μεσογειακών Τροφίμων
-     Η Διατροφή στην Υπηρεσία της Υγείας του Ανθρώπου
 
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους εισηγητές του Θερινού Σχολείου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του:  https://summer-schools.aegean.gr/el/MedFood2017
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Θερινού Σχολείου: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
 

Afisa.pdf
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
 
Οργανωτική Επιτροπή
MedFood2017

 

 

Δράσεις Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΤΔ:

Η γενιά μας, θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις σκληρές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων. Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: «τι κάνεις για τους άλλους;»


Η απάντηση μας!

 


Με ιδιαίτερη εκτίμηση,


ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου "Επιστήμονες Τροφίμων-Διατροφής"
Κωνσταντίνος Μ. Γκεζέπης

 

Ξενοδοχείο Porto Palace, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21 Απριλίου

 Του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο ΣΒΒΕ για πρώτη φορά θέλοντας να προωθήσει και να προβάλει καλές πρακτικές συνεργασίας πανεπιστημίου και επιχειρήσεων σε όλο το τόξο της Βορείου Ελλάδος οργάνωσε την εν λόγω ημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ). 

Και τούτο γιατί μέλη του ΣΒΒΕ έχουν γνωρίσει από κοντά τις πρωτοβουλίες συνεργασίας του ΤΕΤΔ με τις επιχειρήσεις και πιστεύουν ότι είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των συνεργασιών με επιχειρήσεις: α) στο επίπεδο της από κοινού δημιουργίας προϊόντων και συμμετοχής στον διαγωνισμό ecotrophelia,, β) στο επίπεδο της συνεργασίας με τις τοπικές επιχειρήσεις της Λήμνου, γ) στο επίπεδο της καλοκαιρινής δίμηνης πρακτικής άσκησης.

Στα αποτελέσματα της ως άνω συνεργασίας αναφέρθηκαν επιχειρηματίες του χώρου που έχουν ήδη συνεργασθεί με το Τμήμα.

Την ημερίδα παρακολούθησε και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης

Στο τέλος τους προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα 3 προϊόντα που οι φοιτητές παρήγαγαν το 2015 και συμμετείχαν με αυτά στον διαγωνισμό ecotrophelia 2015   

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας στο επισυναπτόμενο αρχείο (Πρόγραμμα Ημεριδας.pdf).

Φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα
       

 

 

 

 

 

 

 

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η διοργάνωση 2 ετήσιων ημερίδων στην Μύρινα στο αμφιθέατρο Μαρούλα αποτελεί από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας βασική στρατηγική του εκπαιδευτικού προγράμματος, της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής. Η «εξελικτική» πορεία των εν λόγω ημερίδων, με ενεργό πλέον συμμετοχή και πρωτοβουλία των ίδιων των φοιτητών, μέσω του φοιτητικού συλλόγου (που παρουσιάζεται παρακάτω), αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της εν λόγω καινοτόμου πρωτοβουλίας του Τμήματος  βασισμένης σε καλές διεθνείς πρακτικές.  Η πρωτοβουλία, η οργανωτική ευθύνη, και επιστημονική υποστήριξη των ημερίδων είναι ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημητρίου Σκάλκου.     

Οι ημερίδες αποτελούν ταυτόχρονα προσφορά γνώσης και καινοτομίας στην τοπική κοινωνία δεδομένου ότι είναι ανοιχτές στο κοινό που τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον 

Α) ΦΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ (2010 – 2013):

Τα πρώτα χρόνια υπήρξε συνεργασία και με φορείς της μέσης εκπαίδευσης του νησιού για την διοργάνωση των ημερίδων δεδομένου ότι τότε οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δημιουργικά και καινοτόμα project στον χώρο της επιχειρηματικότητας των τροφίμων .   

Οι τίτλοι και το προγράμματα των 5 ημερίδων που υλοποιήθηκαν την τριετία 2010 – 2013 στο αμφιθέατρο Μαρούλα είναι οι ακόλουθοι:

1.      «Επενδύοντας στα νησιά της Γνώσης» 3 Μαρτίου 2010  (PDF)

2.      «Επενδύοντας στα νησιά της Γνώσης: Η γνώση του τροφίμου αφορμή για δράση» 24 Νοεμβρίου 2010 (PDF)

3.      «Επενδύοντας στα νησιά της Γνώσης: η γνώση ως διέξοδος στην κρίση» 6 Απριλίου 2011 (PDF)

4.      «Επενδύοντας στ νησιά της γνώσης: όραμα, γνώση & δημιουργικότητα, μονόδρομος του αύριο» 23 Νοεμβρίου 2011 (PDF)

5.      «Καινοτομώ και επιχειρώ στον τόπο μου» 9 Μαρτίου 2012 (PDF)

Την διετία των ακαδημαϊκών ετών 2012-2013 και 2013-2014 οι ροή των ημερίδων διεκόπη προσωρινά λόγω επισκευής του αμφιθεάτρου Μαρούλα.

Β) ΦΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ (2014 – Σήμερα):

Στις συνέχεια οι φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία οργάνωσης των ημερίδων αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο τους δεδομένου ότι σε αυτές, μεταξύ των άλλων εισηγήσεων οι φοιτητές παρουσιάζουν τα  νέα, καινοτόμα διατροφικά προϊόντα που ομάδες φοιτητών δημιουργούν κάθε χρόνο και διαγωνίζονται με αυτά στον ετήσιο φοιτητικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA. Οι παρουσιάσεις των προϊόντων, σε power point presentation, που δημιουργούνται σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, ετοιμάζονται σε μικρή κλίμακα και δοκιμάζονται / αξιολογούνται οργανοληπτικά στην πράξη από τους συμμετέχοντες!  Οι 2 ημερίδες που έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί στην Λήμνο – στο Μαρούλα με το ως άνω σκεπτικό είναι οι ακόλουθες:

6.      «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης: από το εργαστήριο στην παραγωγή» 3 Δεκεμβρίου 2014 (PDF)

7.      «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης: από το εργαστήριο στην παραγωγή» 11 Νοεμβρίου 2015 (PDF)

Ενδιάμεσα με αφορμή τα εγκαίνια του βοτανικού κήπου Λήμνου του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώθηκε μία επιπλόν ημερίδα:

8.      «Ιπποκρατικός Βοτανικός Κήπος Λήμνου – πανεπιστημίου Αγαίου: εκδήλωση εγκαινίων» 6 Μαΐου  2015. (PDF)

Η δημιουργικότητα των φοιτητών, η καινοτομικότητα των ημερίδων (μέρος του προγράμματος Διαλέξεων που παρουσιάζεται σε ξεχωριστό λινκ) έχει γίνει γνωστή πλέον πανελλαδικά με καλά σχόλια και κριτικές.

Με σκοπό την προβολή, προώθηση των καλών πρακτικών του Τμήματος, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή των προϊόντων Ecotrophelia από τις ομάδες των φοιτητών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα διοργάνωσε ειδική ημερίδα στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto palace στις 21 Απριλίου 2016 με τίτλο:

9.      «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Παραδείγματα & Εφαρμογές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ομάδες Φοιτητών» Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2016   

 

 

 

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών