Με το ΕΠΑΛ Μύρινας

Με σκοπό την ενθάρρυνση, υποστήριξη, ανάπτυξη και διάδοση της γνώσης, της έρευνας, αλλά και πρωτίστως της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ σε τοπικό επίπεδο, το Τ.Ε.ΤΔ. έχει εδραιώσει μία σημαντική, καινοτόμο συνεργασία με το Επαγγελματικό Λύκειο Μύρινας, από το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011.

Σκοπός της εν λόγω συνεργασίας είναι η καθοδήγηση και η εμψύχωση μαθητών του Λυκείου προς την κατεύθυνση πιλοτικής παραγωγής νέων, καινοτόμων διατροφικών προϊόντων, με χρήση τοπικών «εναλλακτικών» πρώτων υλών, που θα μπορούσαν δυνητικά να καταστούν αυριανά προϊόντα καθετοποιημένης παραγωγής μια επιχείρησης που θα δημιουργούσαν οι ίδιοι αυτοί μαθητές μετά την αποφοίτηση τους από το σχολείο.  Έτσι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία νέα, καινοτόμος, δυναμική απασχόλησης (επιχειρηματικής φύσης) για την νεολαία του νησιού που θέλει να μείνει και να εργασθεί στο νησί.

Η εν λόγω δραστηριότητα συνεργασίας, στον δεύτερο κιόλας χρόνο υλοποίησης της, έχει ονομασθεί:

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ & ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»

και υλοποιείται από το ΕΠΑΛ Μύρινας, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής & Σταδιοδρομίας, με την συνεργασία του Τ.Ε.Τ.Δ., και την υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης.

Ο ετήσιος σχεδιασμός προβλέπει:

1.  Την επιλογή ενός κατάλληλου προϊόντος (πρώτης ύλης) από την ξεχασμένη χλωρίδα του νησιού για την επεξεργασία και την πιλοτική παραγωγή καινοτόμων προϊόντων διατροφής.
2.  Την  συγκομιδή ικανής ποσότητας πρώτης ύλης, την κατάλληλη χρονική περίοδο, για την πιλοτική παραγωγή των υπό σχεδιασμό διατροφικών προϊόντων
3.  Την επεξεργασία της πρώτης ύλης και την παραγωγή των προϊόντων (στην τελική εμπορεύσιμη μορφή).
4.  Την παρουσίαση, και την γευστική δοκιμή των προϊόντων σε ειδικής ημερίδα που οργανώνεται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Η εν λόγω δραστηριότητα δεν χρηματοδοτείται από κάποιο πρόγραμμα αλλά υλοποιείται με την πρωτοβουλία των στελεχών των εμπλεκόμενων φορέων.

Το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 οι μαθητές ασχολήθηκαν με την παραγωγή διατροφικών προϊόντων από κρίταμα όπως τουρσί, ομελέτα κ.α. ( [pdf_13 ).  Τα κρίταμα είναι χαρακτηριστικά αυτοφυή φυτά που φυτρώνουν δίπλα στην θάλασσα, και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τοπικές κοινωνίες ως συμπληρώματα στην καθημερινή διατροφή.  Η εν λόγω δραστηριότητα είχε θετική απήχηση πανελλαδικά, και ως αποτέλεσμα έτυχε της αποστολής εγγράφου συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία και για την βράβευση του Τ.Ε.Τ.Δ. από την υπουργό παιδείας εκείνο τον διάστημα κ. Άννα Διαμαντοπούλου ( pdf_12 ).
Το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012 οι μαθητές, με την βοήθεια μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, ασχολήθηκαν με την παραγωγή προϊόντων από τσουκνίδα ( pdf_10 ).

Για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ο σχεδιασμός που έχει ήδη ξεκινήσει προβλέπει την παραγωγή προϊόντων από το τοπικό αλάτι.  Για τον σκοπό αυτό η ομάδα των νέων μαθητών υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, και μελών ΔΕΠ του ΤΕΤΔ προγραμματίζουν την συλλογή και ξήρανση αλατιού από τις τοπικές εγκαταλελειμμένες αλυκές της Λήμνου μέσα στον Αύγουστο.

Όλες οι σχετικές δραστηριότητες του ΤΕΤΔ με το ΕΠΑΛ Μύρινας, υλοποιούνται με την συμμετοχή, και την διασύνδεση του Γραφείου Διασύνδεσης (παράρτημα Λήμνου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που δραστηριοποιείται στην Λήμνο.

 

Κα Κατερίνα Παλατιανού
Γραφείο Διασύνδεσης Λήμνου
Μητροπολίτου Ιωακείμ 2,
Μύρινα Λήμνος, 81400
k.palatianou(at)aegean.gr
Τηλ: 2254083013

 

 

 

Πρόσφατες Ανακοινωσεις

Εκλογές Μονιμοποιήσεις Καθηγητών